A psychoanalytical reading based on study of the female urge for subjugation between the 15th and the 21st century in Shakespeare 's Hamlet, Alfred Hitchcock's Rebecca and José Saramago's Blindness
15. ve 21. yüzyılları arasında, Sheakespeare'in Hamlet, Alfred Hitchcock'un Rebecca ve José Saramago'nun Körlük eserlerinde, kadının boyun eğme güdüsünün psikanalizsel bir incelemesi
  1. Tez No: 701258
  2. Yazar: AMINA BEN KHELIFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun Eğme, Bağlı, Fedakârlık, İndirgeme, İçselleştirilmiş, Subjugation, Dependent, Sacrificing, Demotion, Internalized
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, boyun eğme, öz-indirgeme ve yıkımından sorumlu olan kadın aklını ve tecrübelerini anlamayı amaçlamaktadır. Psikanaliz yaklaşımı, üç kadının, Ophelia, Rebecca ve Doktorun eşinin, akıllarını, tecrübelerini, güdülerini ve eylemlerini anlamamıza ışık tutacaktır. Bu kadın karakterler, sessiz kalmanın ve boyun eğmenin, kendilerini sabırları ve fedakarlıkları için takdir edilmiş hissedeceklerine inanarak, güvensizlikleri ve bağlılıkları tarafından kör hale gelmişlerdir. Ancak, üç erkek karakter (Hamlet, Maxim, Doktor), terk ederek, aldatarak ya da eşlerinin kıymetini bilmeyerek, kendilerini tipik ataerkil davranışlarında boşa çıkarmamışlardır. Ayrıca, bu çalışma kadın savunmasızlığı ve kurban olma arasındaki ince çizgiyi inceleyecektir, ki bu, kadınların, kendilerini boyun eğmek için doğup tasarlandıklarına inandıran şeydir. Benzer şekilde, çalışma, Sindrella Kompleksi, Elektra Kompleksi ve Kurban Kompleksi gibi temel kadın komplekslerini tartışacaktır, ki bunların tümü bağımsızlığın önündeki kadın engelleridir.
Özet (Çeviri)
Within this study, the feminine psyche and the experiences accountable for its tendency for subjugation, self-demotion and ruination is aspired to be understood. Psychoanalysis would serve to investigate the three female's minds, Ophelia, Rebecca and the Doctor's wife, to give us a rational understanding of their psyche, experiences, motives, and actions. These female characters were blind by their insecurities and dependency, believing that keeping quiet and yielding would make them appreciated for their patience and sacrifices. However, the three male characters (Hamlet, Maxim, the Doctor) have not failed the typical patriarchal behaviour to prove themselves ungrateful, whether by abandoning, cheating, or taking women for granted. In addition, in this thesis the thin line between feminine vulnerability and victimization, which keeps women believing that they are born and designated to subjugation will be studied. Likewise, it will discuss major feminine complexes like The Cinderella complex, The Electra complex, Victim feminism, all of the female roadblocks to independence.