Türkiye'de darbe döneminde yaşanan göç ve Türk sinemasına etkileri
Migration in turkey during the coup period and its effects on Turkish cinema
- Tez No: 701278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN KİRAZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye'de Göç Politikaları, Zübük Filmi, Göç ve Türk Sineması, Migration, Migration Policies in Turkey, Zübük Movie, Migration and Turkish Cinema
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Göç, insanların bireysel ya da toplu şekilde; ekonomik, siyasi, sosyal v.b nedenlerle yer değiştirmesidir. Bu çalışmada, darbe döneminde kırsaldan kente ve farklı ülkelere göçün Türk sinemasındaki temsili; göç kavramına yönelik kuramsal yaklaşımlar, darbe dönemleri ve günümüz göç politikaları bağlamında ele alınmıştır. Türkiye'de gerçekleşen darbe olayları, göçün bir sebebi ya da sonucu olmamakla birlikte, darbe gibi göç olgusunun da; ekonomik, sosyal, siyasal istikrarsızlıktan beslendiği söylenebilmektedir. Darbe dönemlerinde; terör, koalisyon süreci ve ekonomik istikrar tedbirleri gibi Türkiye'nin içinde bulunduğu sosyoekonomik koşullar Türk sinemasına da yansımış; göç edilen bölgelerde karşılaşılan ırkçı yaklaşımlar, ayrıştırıcı hareketler ve kültür çatışmaları göç filmlerinde işlenmiştir. Kırsal bölgelerde geçim kaynaklarının azalmasıyla birlikte ekonomik problemler yaşayan insanların, kentlerin sahip olduğu imkanlar sebebiyle göçe yöneldikleri ve büyük şehirlerin çevresinde oluşturulan alt yapısız, derme çatma gecekondu mahallelerine yerleştikleri görülmektedir. Geleneksel aile yapılarını göç ettikleri bölgelere taşıyan insanlar, kentlerde umut ettikleri maddi imkanlara ulaşamayınca karamsarlık, umutsuzluk gibi ruh hallerini yansıttıkları bir kültür oluşturmuşlar, bu sosyokültürel yapı ve koşullar filmlerin hikayelerine yansımıştır. Göçün sosyokültürel ve ekonomi politik nedenleri ele alınarak Zübük filmi, ana incelenen film olarak Güneş Motel 11'ler Olayı bağlamında içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration, people individually or collectively; displacement due to economic, political, social, etc. reasons. In this study, the representation of migration from rural to urban and different countries in Turkish cinema during the coup period; Theoretical approaches to the concept of migration are discussed in the context of coup periods and today's migration policies. Although the coup events that took place in Turkey are not a cause or a result of migration, the phenomenon of migration such as a coup; It can be said that it is fed by economic, social and political instability. During the coup periods; Turkey's socio-economic conditions, such as terrorism, the coalition process and economic stability measures, are also reflected in Turkish cinema; Racist approaches, separatist movements and cultural conflicts encountered in the migrated regions are covered in migration films. It is seen that people experiencing economic problems with the decrease in their livelihoods in rural areas tend to migrate due to the opportunities the cities have and settle in makeshift shantytowns without infrastructure created around big cities. When people who moved their traditional family structures to the regions they migrated to, could not reach the financial opportunities they hoped for in the cities, they created a culture in which they reflected their moods such as pessimism and hopelessness, and this socio-cultural structure and conditions were reflected in the stories of the films. Considering the socio-cultural and political economy reasons of migration, the movie Zübük was analyzed by content analysis method in the context of Güneş Motel 11's Incident as the main movie.