Historical transformation of Türkiye's state policies towards Turkish migrants in the United States
Türkiye Cumhuriyeti'nin ABD'deki Türk göçmenlere yönelik devlet politikalarının tarihsel dönüşümü
  1. Tez No: 849144
  2. Yazar: ŞEVVAL ÇOKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA BAYRAKTAR AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Amerikan Toplumu, Diaspora Katılım Politikaları, Diaspora Kurumları, Anavatan-Vatandaş İlişkileri, Kamu Diplomasisi, Diaspora Diplomasisi, Turkish-American Society, Diaspora Engagement Policy, Diaspora Institutions, Homeland-Citizen Relations, Public Diplomacy, Diaspora Diplomacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Uluslararası göç, doğası gereği ulus-ötesi bağlantılar yaratır. Bazı devletler ise, yurtdışında yaşayan vatandaşlarıyla ulus-ötesi bağları devam ettirmek için sosyo- kültürel, ekonomik ve siyasi değişimler öngörür ve bu bağlamdaki politikalarını hayata geçirir. Çünkü küreselleşmenin sınırsız akışlardan oluştuğu günümüzde, göç bir kalkınma yolu olarak görülebilir. Böylece politika yapıcılar ülkelerinin çıkarlarına olacak bazı uygulamalar yaratmak istemektedir. Türkiye Cumhuriyeti de ulus-ötesi topluluklarıyla ilişki kurmak için yeni politikalar geliştirmiştir. Son dönemde, yurtdışındaki vatandaşların sorunları devlet için daha görünür hale gelmiştir. Dışişleri Bakanlığı yurtdışı misyonlarının personel sayısını arttırmış ve konsolosluk hizmetlerini genişletmiştir. Diaspora kurumları kurulmuş ve devletin diğer kurumlarıyla eşgüdüm sağlanmıştır. Bu bağlamda, YTB, YEE ve DCA gibi kurumalarda Türk- Amerikan toplumuna yönelik planlanan yenilik ve hizmetler mevcuttur. Yine bu noktada, yurtdışındaki Türkleri konsolide etmek adına“ulusal çıkarlar”doğrultusunda uygulamalar savunularak taban siyasetinin önemi vurgulanmıştır. Bu noktada, vaka olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilme sebebi AKP hükümetinin son dönemde uyguladığı“pro-active”politikaların ve farklı diplomasi yöntemlerinin incelenerek literatüre dahil edilmesinin gerekliliğidir. Ayrıca, yurtdışındaki vatandaşlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Dışişleri Bakanlığı'nın diaspora kurumları ile işbirliği gibi gelişmeler sonucunda ulus- ötesi toplumun“kamu diplomatları”olarak algılanmaya başlaması, Türkiye'nin yumuşak gücü olan sosyal, kültürel ve eğitsel konuların dünya kamuoyundaki algısını değiştirmiştir. Bu çalışma, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşla ilişkilerini tahlil etmek hem de dernekler ve lobi şirketleri ile kurulan işbirlikleriyle“Güçlü Türkiye”düşüncesine hizmet eden faktörleri ele almıştır. Bu açıdan 2010 öncesi ve sonrası uygulanan politikaların farklılıkları belirleyici noktadır ve Türkiye'nin ilk diaspora kurumu olan YTB'nin kuruluşu tezdeki kırılma noktası olarak ele alınmıştır. Araştırmada, YTB'nin getirdiği yenilikler ve yarattığı etki önem arz etmiştir. Ayrıca 2010 sonrasında yaşanan 2013 Gezi Parkı Protestoları, FETÖ yapılanması ve 2016 Darbe Girişimi, COVID-19 pandemisi gibi toplumda kırılma ve uzaklaşma yaratan veya devlet-vatandaş ilişkisini sekteye uğratan olaylar incelenmiş ve yaşananların doğurduğu sonuçlara yer verilmiştir. Bu araştırmanın bulgusu, ABD özelindeki YTB ve YEE gibi yumuşak güç unsurlarının Balkanlar ve Orta Asya ülkelerine göre daha az etki alanı bulduğu, ABD'deki heterojen Türk yapısının mukim dış temsilciliklerle ilişkilerinin bireysel temaslarla geliştiği ve devlet-vatandaş arasındaki bağın yine dış misyonlar aracılığıyla şekillendiğidir. Son zamanlarda, Dışişleri Bakanlığı, Vaşington Büyükelçiliği ve ABD'deki Türk Başkonsoloslukları'nın“ayrım gözetmeme”ve“aktif angajman”prensiplerinin hayata geçirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis examines the results of the diaspora engagement policies implemented by the Türkiye towards the Turkish-American community and the innovations made with YTB in the context of public diplomacy. In this process, which is handled in a historical context, the transformation of the policies put into effect and the work of the new diaspora institutions on Turks in America with the coming to power of the AKP government is examined. In order to observe the different dimensions of the state-citizen interaction, YTB has been identified as the breaking point and the change in state policies in the TR's contact with the Turks in the U.S. after this period has been observed. In this context, the reflections of the pro-active policies of the AKP in the recent period are analyzed in this study. Thus the diplomatic and political moves that emerged through the transnational community with the strengthening of the communication of Turkish diplomats in foreign missions with citizens were considered important. Moreover, the impact of dynamics can consolidate the relationship of non-state actors, associations and citizens with the Türkiye, such as the basic rights and political institutionalization offered by the state to the transnational community is discussed. Thus, the policy of meeting the socio-cultural, religious, economic and educational needs of citizens abroad, which has increased in all state institutions, has had different repercussions on the transnational community. The aim is to see the changing attitude of the state in the post-2010 period with all its dynamics and institutions in the research.