Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ile sosyal kaygı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship beetween social media addiction and social anxiety and depression levels in university students
  1. Tez No: 701289
  2. Yazar: SERAP ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEYVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, sosyal kaygı, depresyon, Social media addiction, social anxiety, depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sosyal medyanın yoğun ve kontrolsüz kullanımıyla ortaya çıkan sosyal medya bağımlılığı bazı ruhsal sorunlarla ilişkili olabilmektedir. Gerçek yaşamda sosyal kaygı yaşayan bireyler sosyal medyayı yoğun olarak kullanabilmektedirler. Bu durum sosyal medya bağımlılığına neden olabilmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ile sosyal kaygı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bununla birlikte sosyal medya bağımlılığının sosyodemografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan üniversitelerde öğrenim gören 304 lisans düzeyi üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri Sosyomedografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı puanları ile sosyal kaygı düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların sosyal kaygı düzeyleri arttıkça sosyal medya bağımlılığı puanlarının da arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca depresyon düzeyleri ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçların önem arz ettiği ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media addiction, which occurs with the intense and uncontrolled use of social media, may be related to some mental problems. Individuals who experience social anxiety in real life can use social media intesively. This can lead to social media addiction. In this study, it was aimed to examine the relationship between social media addiction and social anxiety and depression levels in university students. In addition, it was aimed to investigate whether social media addiction differs according to sociodemographic variables. The sample of the research consists of 304 undergraduate university students studying at universities in Istanbul in the 2020-2021 academic year. The data of the study were collected with Sociodemographic Information Form, Social Media Addiction Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale and Beck Depression Inventory. As a result of the study, a positive relationship was found between university students' social media addiction scores and social anxiety levels. It has been determined that as the social anxiety levels of the participants increase, their social media addiction scores also increases. In addition, a positive correlation was found between social media addiction and depression levels. It is thought that the results obtained from the research are important and will contribute to the literature.