Antimicrobial effect of propolis taken from different regions
Alınan propolisin antimikrobiyal etkisi farklı bölgeler
  1. Tez No: 701311
  2. Yazar: WALAA DIRANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ, PROF. DR. HÜSEYİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Propolisi, Antioksidan Etki, Antimikrobiyal Etki, Toplam Fenolik İçerik, Toplam Flavonoid İçerik, Turkish Propolis, Antioxidant Effect, Antimicrobial Effect, Total Phenolic, Total Flavonoid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Propolis, arılar tarafından üretilen doğal sakızlı bir üründür. Çalışma, farklı coğrafi bölgelerden toplanan iki propolis örneğinin toplam fenolik içeriği (TPİ), toplam flavonoid içeriği (TFİ), antioksidan etkisi ve antimikrobiyal etkisini araştırılmış ve propolisin azitromisin üzerinde sinerjik etkisinin varlığını tespit edilmiştir. TPİ, Folin–Ciocalteu yöntemi kullanılarak belirlenebilir. TFİ, DPPH• ajanı tarafından belirlenen antioksidan etki olan kersetin kullanılarak belirlenmiş ve antibakteriyel aktivite testi, disk difüzyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır. MIK/MBK ve sinerjik etki, broth iki kat seyreltme yöntemiyle belirlenmiştir. Ordu propolisinin TFİ'si 79,30±3,92 mg/ml, Hatay propolisinin TFİ'si 72,63±6,57 mg/ml olmuştur. Ordu propolisinin TPİ'si 249.07±15.71 mg/ml, Hatay propolisinin TPİ'si 98,41±2,47 mg/ml, Ordu propolisinin EC50'si 4,22 µg/ml, Hatay propolisinin ise 12,66 µg/ml'dir. Her iki propolis örneği de Gram pozitif (Staphylococcus aureus), Gram negatif suşlara (Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae) karşı etkili olmuştur. Ayrıca propolis, test edilen bakterilere karşı azitromisine eklendiğinde sinerjik bir etki göstermiştir. Farklı coğrafi kökenler, propolisin kimyasal içeriğini ve biyolojik aktivitesini etkilemiştir. Propolis ve azitromisin kombinasyonu, azitromisine karşı bakteri direncini yavaşlatabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Propolis is a natural gummy product produced by bees. The study investigated the total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), antioxidants effect, and antimicrobial effect of two propolis samples collected from different geographical areas and determined the presence of the synergistic effect of propolis on azithromycin. The TPC be determined using the method of Folin–Ciocalteu. The TFC was be determined using quercetin, the antioxidant effect determined by the DPPH• agent, and the antibacterial activity test was performed using the disc diffusion method. The MIC/MBC and the synergistic effect were determined by the broth two folds dilution method. The TFC of Ordu propolis was 79.30±3.915 mg/ml and for Hatay propolis 72.63±6.57 mg/ml. The TPC of Ordu propolis was 249.07±15.71 mg/ml, and for Hatay propolis was 98.41±2.47 mg/ml, the EC50 of Ordu propolis was 4.22 µg/ml, while Hatay propolis was 12.66 µg/ml. Both propolis samples were effective against Gram-positive (Staphylococcus aureus), Gram-negative strains (Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae). Also, propolis showed a synergistic effect when added to the azithromycin against the tested bacteria. Different geographical origins affected the propolis chemical content and biological activity. Propolis and azithromycin combination may slow the bacterial resistance against azithromycin.