Yeni medyada magazin gazeteciliği: CNN Türk magazin örneği
Magazine journalism in new media: CNN Türk magazine example
  1. Tez No: 701329
  2. Yazar: BENAN RABİA TOPBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ÖVÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Magazin Gazeteciliği, İnternet, Sosyal Medya, New Media, Tabloid Journalism, Internet, Social Media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tüm sektörlerde olduğu gibi internetin gelişimi haberciliğin niteliğini değiştirmiş, günümüzde gazetecinin tanımının da farklılaşmasına neden olmuştur. İnternetin gelişimiyle karşımıza çıkan yeni medya ve sosyal medya terimleri çerçevesinde magazin gazeteciliği de farklı bir soluk kazanmıştır. Geleneksel medya organlarını artık geride bırakan yeni medya günümüz için büyük bir önem taşımaktadır. Yeni medya ortamları toplumsal birçok olgunun şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Magazin gazeteciliği geleneksel medyada olduğu gibi yeni medyada da farklı bir anlam kazanmaya başlamıştır. Dijitalleşmenin etkisiyle beraber magazin gazeteciliğinin gelişmesinde yeni medya araçlarının katkısı büyük olmuştur. Gelişen teknolojiyle beraber artık tüketicilerin üretici konumuna geldiği medya sektöründe, magazin içeriklerinin yeni medya araçları vasıtasıyla hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı görülür. Yeni medya kapsamındaki; bu çalışmanın temel amacı, gelişen habercilik anlayışında magazin gazeteciliğinin ele alınması ve yeni medya platformlarında geliştirilen magazin gazeteciliğinin geleneksel medya platformlarındaki ile farkının incelenmesidir. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde; yeni medyanın gelişimi ele alınmış Türkiye'de yeni medyanın gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; yeni medyanın gelişmesiyle beraber magazin gazeteciliğinin tarihsel gelişimi ve değişimi ele alınmıştır. Türkiye'deki magazin sitelerinin yapısı ve magazin gazeteciliğinin gelişimi değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise; yapılacak araştırmada kullanılan yöntemler anlatılmıştır. Araştırma materyalinin analizi aşamasında; 2021 Mart ayında Cnnturk.com.tr sitesi incelenmiş ve sitedeki magazin haberlerinin sitedeki konumları ve sosyal medya paylaşımları da analiz edilmiştir. Elde edilen bu magazin haberlerinin, haber konuları ve içerikleri incelenerek, çalışmanın hipotezleri doğrultusunda ilgili sınıflandırma ve kodlama formları geliştirilmiştir. Ortaya çıkan tablo ve görüntüler ışığında, niceliksel ve nesnel yorumlar yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırmalar ışığında bulgular değerlendirilmiş, yeni medyada magazin gazeteciliğinin nasıl ilerlediği ve yeni medyadaki magazin gazeteciliği anlayışının geleneksel medyadaki magazin gazeteciliği anlayışından farklılıkları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in all sectors, the development of the internet has changed the nature of journalism and has caused the definition of the journalist to change. Magazine journalism has also gained a different breath within the framework of new media and social media concepts that emerged with the development of the Internet. New media, which has left the traditional media organs behind, is of great importance today. Magazine journalism has begun to gain a different meaning in new media as well as in traditional media. With the effect of digitalization, the contribution of new media tools to the development of tabloid journalism has been great. In the media sector, where consumers have become producers with the developing technology, it is seen that the magazine contents have started to spread rapidly through new media tools. Along with the emerging new media concept, the new media environments that we come across played an important role in shaping many social phenomena. Within the scope of new media emerging with rapidly increasing technological developments; The main purpose of this study is to address tabloid journalism in the developing understanding of journalism and to examine the difference between tabloid journalism developed in new media platforms and traditional media platforms. For this purpose, in the first part of the study; discussed the development of new media information on the development of new media in Turkey are given. In the second part of the study; With the development of the new media concept, the historical development and change of tabloid journalism are discussed. The development of the structure of magazine journalism and magazine sites in Turkey were evaluated. In the third part; The methods used in the research to be conducted are explained. During the analysis of the research material; Cnnturk.com.tr site was examined in March and the position of the magazine news on the site and social media shares were also analyzed. By examining the news topics and contents of these magazine news, related classification and coding forms were developed in line with the hypotheses of the study. Quantitative and objective comments were made in the light of the resulting tables and images. In the conclusion part, the findings are evaluated in the light of the findings, how tabloid journalism progresses in the new media and its differences from the tabloid journalism understanding in the traditional media are explained.