İklim krizi medyada nasıl anlatılıyor? Medya profesyonellerinin yaklaşımları üzerine bir inceleme
How is the climate crisis portrayed in the media? A study on the approaches of media professionals
- Tez No: 1020264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE OSMAN OLKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İklim Haberciliği, İklim Krizi, İklim Değişikliği, Yerel Medya, Climate Journalism, Climate Crisis, Climate Change, Local Media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma küresel bir problem olan iklim değişikliği ya da farklı bir deyişle iklim krizinin sonucunda yeni bir alan olarak kendini var eden iklim haberciliğinin yerel medyada görünümünü araştırmak amacıyla yapılmıştır. Dünyanın en temel sorunu haline gelen, su kıtlığı, küresel ısınma, doğa tahribatı, denizlerin ısınması vb. birçok kitlesel sonuç bütün insanları iklim noktasında hareket ettirmeye çalışmaktadır. Bu hareket doğal olarak gazetecilere iklim noktasında toplumu bilinçlendirme görevini yüklemektedir. Bu noktada yerel medyanın üzerine düşen görev kaçınılmaz olmaktadır. Araştırmada karma yöntem kullanılmış; içerik analizi ve derinlemesine görüşme tekniklerinden faydalanılmıştır. Çalışma kapsamında Konya'da faaliyet gösteren Merhaba, Yeni Konya ve Konya'nın Nabzı adlı yerel internet gazetelerinde 10.03.2026-10.04.2026 tarihleri arasında yayımlanan iklim haberleri incelenmiştir. Ayrıca yerel medya kuruluşlarında görev yapan yönetici, muhabir, editör ve imtiyaz sahipleriyle görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen 62 haberin 44'ünün Merhaba, 15'inin Yeni Konya ve 3'ünün Konya'nın Nabzı adlı internet gazetelerinde yayımlandığı belirlenmiştir. Haber içerikleri incelendiğinde iklim haberlerinin çoğunlukla olay odaklı ve kısa süreli gündemler çerçevesinde ele alındığı görülmüştür. Bunun yanında haberlerde iklim sorunlarına yönelik farkındalık oluşturma düzeyinin sınırlı kaldığı dikkat çekmiştir. Yerel medya profesyonelleriyle gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda katılımcıların iklim haberciliğini önemli bir alan olarak değerlendirdiği ancak eğitim eksikliği, ekonomik yetersizlikler ve kurumsal sınırlılıklar nedeniyle bu alanda yeterli içerik üretilemediği belirlenmiştir. Katılımcılar ayrıca iklim haberlerinin çoğu zaman siyaset, ekonomi ve magazin haberlerinin gölgesinde kaldığını ifade etmiştir. Sonuç olarak araştırmada, yerel medyada iklim haberciliğinin yeterince kurumsallaşmadığı, görünürlüğünün sınırlı kaldığı ve daha uzmanlaşmış, sürdürülebilir ve çözüm odaklı habercilik anlayışına ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the representation of climate journalism in local media as a newly emerging field shaped by climate change, or in other words, the climate crisis, which has become a global problem. Climate crisis-related issues such as water scarcity, global warming, environmental degradation, and rising sea temperatures have become some of the most significant problems affecting societies worldwide. In this context, the role of journalism in raising public awareness about climate issues has become increasingly important. Accordingly, the responsibility of local media in climate communication has become unavoidable. A mixed-method approach was employed in the study. Content analysis and in-depth interview techniques were used as data collection methods. Within the scope of the research, climate-related news published between 10.03.2026 and 10.04.2026 in the local online newspapers Merhaba, Yeni Konya, and Konya'nın Nabzı, operating in Konya, were analyzed. In addition, interviews were conducted with local media professionals, including managers, reporters, editors, and newspaper owners, and the obtained data were evaluated through thematic analysis. The findings revealed that 44 of the 62 analyzed news articles were published in Merhaba, 15 in Yeni Konya, and 3 in Konya'nın Nabzı. The analysis demonstrated that climate news was generally presented through event-oriented and short-term agenda framing. Furthermore, the level of awareness-raising content regarding climate-related problems remained limited. The interviews conducted with local media professionals indicated that participants considered climate journalism an important field; however, insufficient training, economic inadequacies, and institutional limitations negatively affected the production of climate-related content. Participants also stated that climate news often remains overshadowed by political, economic, and tabloid news. As a result, the study concluded that climate journalism in local media has not yet become sufficiently institutionalized and that there is a need for more specialized, sustainable, and solution-oriented journalism practices.