The impact of using CRM systems and social media on SMEs
Müşteri iletişim yönetim (MİY) sistemleri ve sosyal medya kullanımının KOBİ'ler üzerindeki etkisi
- Tez No: 701378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: MİY, KOBİ, Sosyal Medya, Türkiye, CRM, SME's, Turkey, CRM SME's Istanbul - Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Analitiği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Müşteri ilişkileri yönetim sistemi uygulaması, günümüz işletme dünyasında küçük ve orta ölçekli işletmeler için işlerin yürütülmesinde sistematik ve karlı yönleri olan kuruluşların oluşturulmasında etkin bir yaklaşım haline gelmiştir. Buna ek olarak, sosyal medya bir müşteri ile ticari işletme arasındaki bağa daha fazla yansımaktadır. Teknolojinin küresel bir köy haline getirdiği günümüz dünyasında artan önemi kabul edilmekte ve yaygın olarak teşvik edilmektedir. Yönetim tekniklerindeki yenilikler ve modernizasyon, küçük ve orta ölçekli işletmelerde MİY ve sosyal medyanın etkili kullanımı ile yakından ilgilidir. Bu araştırma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde MİY sistemi ve sosyal medyanın etkisini ortaya koymak için yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı, MİY kavramı ve dijital medya ile ilişkisini anlamak ve kategorize etmek, sosyal MİY kavramının dijital medya ile ilişkisini tanımlamak, MİY kavramını sınıflandırarak, KOBI'lerde yöneticilerin algılarından yararlanmaktır. Ayrıca araştırmacı, işletme organizasyonunda MİY ile ilgili olduğu düşünülen bir dizi konununun MİY ile ilişkisini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Betimsel bir araştırma olan bu araştırma, tümdengelimli akıl yürütme yöntemine sahiptir. Araştırmanının örneklemini KOBI'ler oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme yaklaşımından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS Programı kullanılarak, güvenilirlik istatistikleri, faktör analizi, regresyon, ANOVA ile analiz edilen veriler neticesinde tüm işletmelerin MİY ve sosyal medyayı aktif olarak kullandığı ve tüm çalışanlarına uygulama süreci konusunda eğitim verdiği sonucuna varılmıştır. MİY ve sosyal medyanın şirketler tarafından kullanımı, müşteriye daha yakın olmalarını, daha iyi kârlılık için ürün ve hizmetlerinde değişiklik ve iyileştirme yapma ihtiyaçlarını keşfetmelerini ve anlamalarını sağlamıştır. Çalışanlar için daha sık kapasite geliştirme fırsatları, onları daha profesyonel hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
Customer relationship management system implementation in running of the affairs for small and medium enterprises has rendered to be an effective approach in making the entities with systematic and profitable aspects in the worlds of businesses today. Also, the social media that reflects more upon a quick source or resource of a bond between a customer and the business entity. In this world of a global village technology based are much more recognized and widely encouraged. Innovations and modernization in techniques of management is nowadays best related to the impactful use of CRM and social media in small medium enterprises. This research work was carried out to find out the impact of CRM system and social media in small medium enterprises. The key purpose of the study was to understand and categorize the concept of CRM and relation with digital media, to understand and identify the social CRM concept and relation with digital media, to understand and classify the concept of CRM and get benefited from managers' perceptions in SMEs. Also, researcher will explain the key objective to explore a number of issues related to CRM in business organization. This research, being a descriptive research, had an investigation method of deductive reasoning. The population of the work was all the SMEs. Simple and random sampling was adopted in the study. The data was gathered and analyzed through SPSS while using reliability statistics, factor analysis, regression, ANOVA analysis resulted that all the businesses used CRM and social media while making the all employees trained on implementation process. Their use by the companies made them able to remain closer the customer, explore and understand their needs to modify, improve and make track changes in their products and services for better profitability. More frequent capacity building opportunities for the employees would make them professional with effects.