Modeling of the hydraulic profile for Iraq-Turkey crude oil pipeline, determination of alternative route and improvement of operational process
Irak Türkiye ham petrol boru hatlarının hidrolik profilinin modellenmesi, alternatif güzergah oluşturulması ve operasyonel sürecin iyileştirilmesi
- Tez No: 701394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ZEHRA ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: BOTAŞ, Ham Petrol, Irak Türkiye Ham Petrol Boru Hattı, Hidrolik Profil, Alternatif Güzergah, BOTAŞ, Crude Oil, Crude Oil Pipeline, Hydraulic Profile, Alternative Route
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Irak-Türkiye Ham Petrol (ITP) Boru Hatları 40“ ve 46”birbirine paralel 650 km'lik iki hattan oluşmaktadır. Irak-Kerkük bölgesinden çıkarılan ham petrolün Ceyhan Deniz Terminaline iletimini sağlayan ITP hatları, yılda 70.9 Mton/yıl taşıma kapasitesine sahiptir. Söz konusu hatların üzerinde, her birinde 4 adet ana hat pompası bulunan, 6 adet pompa istasyonu kuruludur. Bu istasyonlar hatların akışı yönünde sırasıyla PS-3 Silopi(Şırnak), PS-3A İdil(Şırnak), PS-4 Midyat(Mardin), PS-4A Viranşehir(Ş.Urfa), PS-4B Araban(G.Antep), PS-5 Pazarcık(K.Maraş) pompa istasyonlarıdır. Özellikle boru hatları için tahribatsız muayene yöntemlerinden biri olan akıllı pig ile, boru hattı hata mekanik hasar raporlarına göre, PS-3 Silopi(Şırnak) ile PS-4A Viranşehir(Ş.Urfa) arasında 248 km'lik bölümde birçok noktada dış ve iç korozyon nedeniyle, onarıma hatta boru yenilenmesine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada amaç onarılması ya da yenilenmesi gereken boru hatlarının, alternatif bir güzergahta yeniden konumlandırılması durumunda elde edilecek operasyonel kazanımları ortaya çıkarmak ve yatırım kararına yön vermektir. Çalışma kapsamında öncelikle mevcut boru hatlarındaki akıllı pig yöntemiyle yapılan tahribatsız muayene sonuç raporlarından onarım ve yenileme gereken kusurlu bölge belirlenerek, işletme açısından ve enerji tasarrufu yönünden en uygun alternatif güzergah oluşturulması hedeflenmiştir. Oluşturulan alternatif güzergahta oluşacak yeni hidrolik profilin mevcut durumla karşılaştırılması sonucunda kullanım dışı kalacak veya kurulması gereken pompa istasyonları belirlenmiş, istasyonların ve istasyonlardaki ana hat pompalarının farklı debilerde çalışma durumlarında proses enerji ve ekserji verimliliği yönünden irdelenmiştir. Toplanan veriler ve oluşturulan senaryolar ile boru hattı modellenerek enerji, ekserji ve viii operasyon yönünden alternatif durumlarda kazanım olup olmadığı araştırılmıştır. Sonuç olarak; elde edilen verilerin BOTAŞ üst raporlanması sonucunda yatırım kararı alma konusunda fayda sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Iraq-Turkey Crude Oil (ITP) Pipelines consists of 40“ and 46”diameter parallel lines have length of 652 km. ITP lines, which provide the delivery of crude oil extracted from Iraq-Kirkuk region to Ceyhan Marine Terminal, have a carrying capacity of 70.9 Mton / year. ITP Pipeline System has 6 crude oil pumping stations with 4 main line pumps are installed on these lines. These pumping stations are PS-3 Silopi (Şırnak), PS-3A İdil (Şırnak), PS-4 Midyat (Mardin), PS-4A Viranşehir (Ş.Urfa), PS-4B Araban (G.Antep) and PS-5 Pazarcık (K.Maraş) respectively in the direction of the lines flow. After the smart pigging operations, which is one of the non-destructive inspection methods especially for pipelines, according to the pipeline fault mechanical damage reports at numerous points repairs or renewal has emerged due to external and internal corrosion between PS-3 Silopi (Şırnak) and PS-4A Viranşehir (Ş.Urfa). The aim of this study is to reveal the operational gains to be achieved when pipelines that need to be repaired or renewed are repositioned on an alternative route and to guide the investment decision. Within the scope of the study, first of all, from the non-destructive examination results reports made with the smart pig method in the existing pipelines, the defective area that needs repair and renewal was determined and the most suitable alternative route created in terms of operation and energy saving. As a result of comparing the new hydraulic profile to be formed on the alternative route with the current situation, determining the pump stations that was out of use or need to be installed. The process was examined in terms of energy and exergy efficiency in cases where the main line pumps in the stations and stations work at different flow rates. x With the collected data and scenarios created, the pipeline was modeled and it was investigated whether there is gain in alternative situations in terms of energy, exergy and operation. As a result, it is aimed to benefit BOTAŞ top management about making investment decisions by reporting alternatives.