Faḫruddîn-i 'İrâḳî Dîvânı'nın tahlili
Analysis of Faḫruddîn-i 'İrâḳî Divan
  1. Tez No: 701419
  2. Yazar: ŞEYHMUS ORKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KARAİSMAİLOĞLU, PROF. DR. HİCABİ KIRLANGIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Faḫruddîn-i 'İrâḳî, Dîvân Tahlili, İran Şiiri, Tasavvuf Edebiyatı, İrâḳî Dîvânı, Faḫruddîn-i 'İrâḳî, Divan Analysis, Iranian Poetry, Sufi Literature, İrâḳî Divan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Miladî 1213-1289 yılları arasında yaşamış ve Anadolu coğrafyasında eserler verip İslâm coğrafyasının kültür mirasına önemli katkılar sunmuş olan Faḫruddîn-i 'İrâḳî'nin Dîvân'ında yer verdiği mazmunları ve bu mazmunların arka planında bulunan irfânî düşünce ve tecrübeleri anlamak 13. yüzyıl irfanının genel hatlarını tanımak açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Kalenderîlikten etkilenmiş, Sühreverdiyye Tarikatının irfanî terbiyesinden geçmiş, Mevlânâ veAhmed-i Ġazzâlî'nin âşıkâne tarzını taklit etmişve Muhyiddîn-i 'Arabî'nin görüşlerinden yararlanmış olan Faḫruddîn-i 'İrâḳî'nin, Dîvân'ındaki mazmunları nasıl anlamlandırdığı ve bu mazmunlar üzerinden okuyuculara ne tür mesajlar vermek istediği incelenmiştir. İlgili başlıklar altında derlenen beyitler, klasik tasavvufî kaynaklar ve sözlüklerde bulunan bilgiler çerçevesinde tahlil edilmiştir. Çalışma neticesinde Faḫruddîn-i 'İrâḳî Dîvânı'nda yoğun olarak âşık ve maşûk gibi tasavvufî tiplerin, aşk, varlık ve vahdet-i vücûd gibi tasavvufî ve felsefî konuların ayrıca birçok tasavvufî ıstılahın tarif edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Understanding the mazmuns in the Dîvân of Faḫruddin-i 'İrâḳî, who lived between 1213-1289 and produced works in Anatolian geography and made important contributions to the cultural heritage of the Islamic geography, and to understand the wisdom thoughts and experiences in the background of these mazmuns is very important for recognizing the general lines of the 13th century lore. In this study, how Faḫruddîn-i 'İrâḳî, who was influenced by the Kalenderism, passed the wise training of the Suhrawardiyya Sect, imitated the amorous style of Mevlânâ and Ahmed-i Ġazzâlî, and was impressed by the views of Ibnu'l-'Arabî and how he interpreted the mazmuns in his Divan and what kind of messages he wanted to give to the readers through these mazmuns were examined. The couplets compiled under the relevant headings have been analyzed within the framework of the classical mystical sources and the information found in the dictionaries. As a result of the study, it has been determined that in the Divan of Faḫruddîn-i 'İrâḳî, mystical types such as lover and beloved, mystical and philosophical subjects such as love, existence and unity of body, as well as many mystical terms are described.