Fahreddîn-i Irâki divanı'nda kelime ve cümle bilgisi
Morphology and syntax on the diwan of Fahreddîn-i Irâki
- Tez No: 479446
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fahreddîn-i Irâkī, Uşşâknâme, Lemaʻât, Dîvân, kelime ve cümle bilgisi, Fahreddîn-i Irâkī, Uşşâknâme, Lemaʻât, Dîvân, word and sentence structure
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Fahreddîn-i Irâkī, 610 (1213)-688 (1289) yılları arasında yaşamış, âlim ve sufî şa-irlerdendir. Uşşâknâme, Lemaʻât ve Dîvân'dan oluşan manzum ve mensur eserleri var-dır. Eserlerini tasavvufun etkisi altında, âşıkane ve arifane bir dille kaleme almış, tevhid sırlarını, hakiki aşkı ve mutlak güzelliği anlatmıştır. Bu çalışmada Irâkī'nin Nesrîn-i Muhteşem (Hezâî)'in Mecmûa-i Âsâr-i Fah-reddîn-i Irâkī (Tahran 1372 hş.) adıyla neşretmiş olduğu Dîvân'ı üzerinde kelime ve cümle bilgisi uygulaması yapılmıştır. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, Fahreddîn-i Irâkī'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri anlatılmıştır. Birinci bölümde, dilbilgisindeki sekiz kelime türü örnekleriyle birlikte ele alınmış; tamlamalar, fiillerde kip ve zaman ko-nuları ayrı ayrı başlıklar altında incelenmiştir. İkinci bölümde ise şiirler cümle bilgisi açı-şından incelenmiş; cümle, cümlenin ögeleri ve cümle türleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fahreddîn-i Irâkī is one of the mystic poets who lived between the years of 610 (1213)-688 (1289). He has written works in prose and verse such as Uşşâknâme, Le-maʻât and Dîvân. He has written his works under the influence of mysticism through amatory and sagacious language; narrated the secrets of monotheism, true love and ab-solute beauty. Vocabulary and sentence analysis has been applied in this study upon Irâkī'nin Nesrîn-i Muhteşem (Hezâî)'s Mecmûa-i Âsâr-i Fahreddîn-i Irâkī (Tahran 1372 hş.) also known as Dîvân. The study includes an introductory section and two chapters. In the introductory section the life, literary career and works of Fahreddîn-i Irâkī have been told. In the first chapter, eight types of words in grammar have been analysed with examples; proposi-tional phrases, modals and tenses have been analysed under different titles. In the sec-ond chapter, the poems have been analysed in terms of sentence structure; sentence, elements of sentence and types of sentences have been explained in details.