Realization of request speech act by EFL students
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler tarafından istek konuşma eyleminin gerçekleştirilmesi
- Tez No: 701429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pragmatik yeterlilik, Söz edimleri, Nezaket, Sosyal mesafe, Sosyal güç, Doğrudanlık, Pragmatic competence, Request speech acts, Politeness, Social distance, Social power, Directness
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günlük konuşmalarda, insanlar iletişim hedeflerine ulaşmak için sıklıkla ifadeleri kullanırlar. Bu ifadelerin incelenmesi, son birkaç on yılda birçok araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Bu araştırma, İstanbul'da farklı milletlerden özel bir üniversitede İngilizce bilen İngilizce öğrencilerinin ve anadili İngilizce olan öğrencilerin uyguladıkları talep stratejileri tercihleri arasındaki farklılıkları doğrudanlık düzeyi açısından incelemektedir. Bu amaçla, bu çalışmaya 30 yüksek lisans öğrencisi ve ana dili İngilizce olan 10 kişi katılmıştır. Katılımcılar, kolay erişilebilirlik ve gönüllü olma (kolayda örnekleme) kriterlerini karşılayan kişilerdi. Tüm katılımcılardan kendilerini gerçek durumda hayal etmeleri ve gerçek yaşam durumlarına dayanan 12 farklı istek durumundan oluşan İngilizce yazılı bir söylem testi (WDCT) doldurmaları istendi. Durumlar, Scollon ve Scollon (2001), muhataplar arasındaki sosyal ilişki temelinde üç nezaket sistemine göre sınıflandırılmıştır: hiyerarşi nezaket sistemi (+Güç, +Mesafe), Saygılı nezaket sistemi (-Güç, +Mesafe), Dayanışma nezaket sistemi (-Güç,-mesafesi). Tüm cevaplar Blum-Kulka, House ve Kasper, 1989 CCSARP kodlama şemasına dayalı kriter kullanılarak manuel olarak kodlanmış ve nicel veriler SPSS 25 ile analiz edilmiştir. WDCT sonuçları, geleneksel olarak dolaylı stratejinin her iki grup tarafından da en çok tercih edilen strateji olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, sonuçların ki-kare analizi, dayanışma nezaket sisteminde İngilizce öğrenenler ile anadili İngilizce olan kişiler arasında önemli bir fark olduğunu göstermiştir. Araştırmanın materyal geliştiriciler ve öğretmen eğiticileri için de bazı çıkarımları vardır.
Özet (Çeviri)
In daily conversations, people frequently utilize utterances to achieve their communication goals. The examination of these utterances has captured the attention of a lot of researchers in the last few decades. This research examines the differences between the choices of request strategies employed by EFL students in a private university in Istanbul of different nationalities and native speakers of English in terms of the level of directness. For this purpose, 30 master's students and 10 native speakers of English participated in this study. The participants were those who met the criteria of easy accessibility and willingness to volunteer (convenience sampling). All the participants were asked to imagine themselves in real situation and fill out a written discourse test (WDCT) in English which consisted of 12 different situations of request and were based on real-life situations. The situations were classified according to three politeness systems on the basis of social relationship between interlocuters by Scollon and Scollon (2001): hierarchy politeness system (+Power, +Distance), Deferential politeness system (-Power, +Distance), Solidarity politeness system (-Power, -Distance). All the answers were coded manually using criterion based on CCSARP coding scheme by Blum-Kulka, House and Kasper, 1989 and the quantitative data was analyzed through SPSS 25. The results of the WDCT revealed that conventionally indirect strategy was the most preferred strategy by both groups in most of the situations. Furthermore, the chi-square analysis of the results demonstrated a significant difference between EFL learners and native speakers in solidarity politeness system. The research has also some implications for material developers and teacher trainers.