Akademisyenlerin kadın çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakları konusunda farkandalığının değerlendirilmesi
Evaluation of academics' awareness of female employees' occupational health and safety rights
  1. Tez No: 701500
  2. Yazar: BÜŞRA ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Analık Hali, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşveren, Kadın Çalışan, Süt İzni, Maternity Leave, Occupational Health and Safety, Employer, Female Employee, Milk Leave
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kadın çalışanlar için işverenlerin birçok sorumluluğu vardır. Bu sorumluluklar analık hali, gebelik durumu, emzirme durumu, işyeri ortamı, çalışma koşulları ile ilgilidir. Bu yükümlülükler hakkında bütün kadın çalışanların bilgisinin olması oldukça mühimdir. Bu çalışmanın amacı, kadın çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine yönelik hakları hakkında bilgi sorularının analizini tespit etmektir. Buna ek olarak ileride yapılacak çalışmalarda bu konuda eğitimler verilmesi için kaynak doküman oluşturulması amaçlanmıştır. Kadın çalışanlarla ilgili yönetmelikler bu çalışma çerçevesinde incelenmiş ve bu yönetmeliklerden 9 adet demografik özellikleri belirleyen anket sorusu, 31 adet kadın çalışanların hakları hakkında bilgi sorularını içeren anket sorusu hazırlanmıştır. Anket çalışması google anket aracılığı ile katılımcılara ulaştırılmıştır. Ankete katılan 73 akademisyen katılmıştır. Anket sorularının ilk 18 tanesi SPSS 26.0 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda katılımcıların analık izni, emzirme dönemi ve doğum izni ile ilgili bilgi eksikliklerinin olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre çalışmada katılımcıların bilgi eksikliği olan noktalar üzerine eğitimlerinin arttırılması ve rehber hazırlama çalışmalarının yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employers have many responsibilities for female employees. These responsibilities relate to the state of maternity, the state of pregnancy, the state of breastfeeding, the workplace environment, working conditions. It is very important that all female employees have information about these obligations. The purpose of this study is to determine the level of knowledge about the rights of women employees to occupational health and safety. October addition, it is aimed to create a resource document for conducting trainings on this subject in future studies. The regulations related to female employees were examined within the framework of this study and a survey question was prepared that determined the demographic characteristics of 9 of these regulations and a survey question containing information questions about the rights of 31 female employees was prepared. The survey study was delivered to the participants via google survey. 73 Academicians participated in the survey. The first 18 of the survey questions were analyzed using the SPSS 26.0 program. At the end of the study, it was seen that the participants had information deficiencies related to maternity leave, breastfeeding period and maternity leave. According to the results obtained, in the study, it was proposed to increase the training of the participants on the points of lack of knowledge and to carry out guide preparation studies.