Özel okul yöneticilerinin sahip olduğu mindful liderlik becerileri üzerine nitel bir çalışma
A study on the mindful leadership skills of private school administrators
  1. Tez No: 701562
  2. Yazar: BAHAR ÜÇSULAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mindfulness (Bilinçli Farkındalık), Duygusal Zekâ, Liderlik, Mindfulness, Emotional İntelligence, Leadership
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı özel okullarda çalışan yöneticilerin (müdürlerin) sahip olduğu Mindful liderlik becerilerinin incelenmesidir. Okul yöneticilerinin sahip olduğu mindful liderlik becerilerini değerlendirmek amacıyla yapılmış olup mindful liderlik becerisine sahip yöneticilerin çalışanlarına ve kurumlarına nasıl özellikler kazandırmasının belirlenmesi bakımından önemlidir. Bu araştırma okul yöneticilerinin sahip olduğu mindful liderlik becerileri için gerçekleştirilecekleri yeni çalışmalar açısından yol gösterici olacağı söylenebilir. Bu çalışma nitel bir araştırmaya dayanmaktadır. Araştırmanın verileri bireysel görüşme tekniği ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu sebeple önceden sorulması planlanan soruların olduğu bir görüşme protokolü hazırlanmıştır. Görüşmelere katılan yöneticilere sorulan sorular sonucunda yöneticilere ait görüşmelerin değerlendirilmesine ilişkin bulgulara yer verilmiştir.Bu çalışmanın en önemli bulgusu ise okul yöneticilerinin sahip olduğu mindful liderlik becerileri denilince farkındalık sahibi bir liderin her zaman çalışanlarını motive ettiği karşılaşılan zor durumları yönetip aştıkları ve duygusal açıdan kendilerini yönetebilir ve kontrol edebilir oldukları için duygusal zekalarını iyi kullanabildikleri aynı zamanda şeffaf,iyimser,başarı odaklı ve ilişki yönetiminde başarılı oldukları ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the mindful leadership skills of the administrators (principals) working in private schools. It was made to evaluate the mindful awareness leadership skills of school administrators, and it is important in terms of determining how administrators with mindful awareness leadership skills bring characteristics to their employees and institutions. It can be said that this research will be a guide in terms of new studies to be carried out for the mindful leadership skills of school administrators. This study is based on a qualitative research. The data of the research were collected by individual interview technique. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. In this technique, an interview protocol was prepared with questions that were planned to be asked beforehand. As a result of the questions asked to the administrators participating in the interviews, the findings related to the evaluation of the interviews of the administrators were included. The most important finding of this study is that when it comes to mindful leadership skills of school administrators, a leader with awareness always motivates their employees, they manage and overcome difficult situations and they can manage and control themselves emotionally, they can use their emotional intelligence well, as well as transparent, optimistic, success-oriented and relationship management.