Erişkin bireylerde çürük prevalansının karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the prevalence of caries in adult individuals
- Tez No: 701580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYHMUS BAKIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü prevalansı, sekonder çürük, diş kaybı, restorasyon türü, Prevalence of dental caries, secondary caries, tooth loss, type of restoration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Diş çürüğü toplumda her yaşta görülebilen, genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Tarih öncesi dönemlerde insanları etkilemeye başlayan bu sorun modern çağın getirmiş olduğu beslenme değişiklikleriyle birlikte toplumu etkilemeye devam etmektedir. Çalışmamızda, 2020 yılı içerisinde herhangi bir sebeple Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran, 38275 hastadan panoramik filmi mevcut olan 16 yaş ve üzeri toplam 400 erişkin bireyin; çürük prevalansının karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenen panoramik filmlerde tespit edilen sekonder çürük, diş kaybı ve restorasyon sayılarıyla oluşturulan DMF-T indeksleri cinsiyet, yaş grubu, mevcut restorasyon tipi, bulunduğu çene ve hangi diş grubuna ait olduğu hususunda sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Çalışma, 27.01.2021 tarihli (Toplantı sayısı: 1 / Karar No: 1) Etik Kurul onayı ile başlatılmıştır. Panoramik filmler, bilgisayar ekranı üzerinde iki farklı gözlemci tarafından incelenmiş olup 20 yaş dişleri değerlendirme dışı tutulmuştur. Restorasyonlu diş sayısının çürük diş sayısına ilave edilmediği çalışmada elde edilen sonuçlar, Pearson ki-kare testiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Sekonder çürük görülme sıklığının; cinsiyet, yaş grubu ve mevcut restorasyon tipi değişikliğinden etkilenmediği ve bu değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Diş kaybı miktarı; cinsiyet farklılığından etkilenmezken, yaş grubu ve bulunduğu çene açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar sergilemiştir. Restorasyonlu diş sayısı incelendiğinde; cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken yaş grupları ve diş grupları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Diş çürüğünün erken teşhisi, başarılı bir tedavinin temel şartıdır. Çalışmamızın sonucunda; hastaların yaşının artmasıyla birlikte, diş kayıp miktarının da arttığı, fakat restorasyonlu diş miktarının azaldığı görülmüştür. Bu sonuçtan hareketle, toplumun genelini içine alacak nitelikteki koruyucu tedbirlerle toplum ağız-diş sağlığınının daha iyi seviyelere gelmesine yardımcı olunacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Dental caries is a public health problem that can be seen at any age in the society and negatively affects the general health status. This problem, which started to affect people in prehistoric times, continues to affect the society with the nutritional changes brought by the modern age. In our study, a total of 400 adult individuals aged 16 and over who applied to Dicle University Faculty of Dentistry for any reason in 2020 and had panoramic films from 38275 patients; It was aimed to evaluate the caries prevalence by comparison. Material and Method: The DMF-T indexes, which were formed by the number of secondary caries, tooth loss and restorations detected in panoramic films determined by random sampling method, were classified according to gender, age group, current restoration type, jaw and tooth group it belonged to. The study was initiated with the approval of the Ethics Committee dated 27.01.2021 (Meeting Number: 1 / Decision No: 1). Panoramic films were examined by two different observers on the computer screen and wisdom teeth were excluded from the evaluation. The results obtained in the study, in which the number of restored teeth was not added to the number of decayed teeth, were analyzed with the Pearson chi-square test. Results: The incidence of secondary caries; It was determined that it was not affected by the change in gender, age group and existing restoration type, and there was no statistically significant difference between these variables. The amount of tooth loss; While it was not affected by gender difference, it showed statistically significant differences in terms of age group and jaw. When the number of restored teeth is examined; While there was no statistically significant difference between the genders, a significant difference was found between age groups and dental groups. Conclusion: Early diagnosis of dental caries is essential for successful treatment. As a result of our study; It was observed that the amount of tooth loss increased with the age of the patients, but the amount of restored teeth decreased. Based on this result, we believe that preventive measures that will include the general population will help the oral and dental health of the community to reach better levels.