Decision-making process in Saudi foreign policy: Regional security perceptions towards Iran
Suudi Arabistan dış politikasında karar verme süreci: İran'a karşı bölgesel güvenlik algılamaları
- Tez No: 701581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SALİH BIÇAKCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan dış politikası, eleştirel teori, karar verme süreci, dış politika analizi, Kral Abdullah dönemi, bölgesel güvenlik, İran, 2006 İsrail-Lübnan savaşı, Kral Salman dönemi, Prens Muhammed bin Salman, Saudi foreign policy, critical constructivism, decision-making process, King Abdullah period, foreign policy analysis, regional security, Iran, 2006 Israel-Lebanon war, King Salman period, Crown Prince Mohammed bin Salman
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 427
Özet
Suudi dış politika yapım sürecinin karmaşık yapısı, araştırmacıları, Suudi Arabistan'ın iç yapısının çok faktörlü karakterini, karar verme sürecinin çok yönlü nesnelerini ve kraliyet ailesinin çok fraksiyonlu yapısını dikkate alarak, bütünleştirici bir analiz yapmaya yöneltmektedir. Bu çalışma, İran'a karşı Suudi dış politika yapım sürecini eleştirel teori perspektifinden yorumlamayarak, olayların savaşların ve krizlerin sosyal tarihsel ve siyasal yeniden yapılanmasını anlamaya çalışmaktadır. Bağlamdan uzak genelleştirmelerden ve zaman faktörünü dikkate almayan bir bakış açısından kaçınmak ve hangi aktörlerin karar verme sürecine kendi bakış açılarını dahil etmekte başarılı olabildiklerini anlamak için, süreçte gözlemlenen gelişmelerin ne kadar mümkün olabileceğine dair sorular sormaktadır. 2006 İsrail-Lübnan savaşı sonrası, Suudi Arabistan'ın İran'ın komşu ülkelerin iç siyasetinde olan etkisinin Suudi Arabistan'ın bölgesel güvenlik kaygılarını zirveye ulaştırdığını ve dış politika yapım sürecinde inanılmaz bir gerginlik teması inşa ettiğini savunmaktadır. Çalışma, güvenlik kavramını güçlü bir siyasi kavram olarak algıladığı için, iç yapı ve bölgesel güvenlik algılarının süreç boyunca birbirlerini karşılıklı yeniden yapılandırmalarını da dikkate alarak, kraliyet içinde yürütülen karar verme sürecini anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Saudi foreign policy-making is a complicated process which forces the researchers to adopt an integrative analysis considering the multi-factorial characteristics of domestic context, multi referential objects of the process, and various factions of the royal family actors. This thesis aims to interpret the Saudi foreign policy decision-making process towards Iran from the critical constructivism theory perspective, in order to reach an understanding emanating from social, historical and political (re)construction of the events, wars and crises. In order to avoid contextless generalizations and a timeless approach, it asks how possible questions investigating which actors succeed in bringing their perceptions into the process. It argues that the 2006 Israel-Lebanon War was a turning point that revealed the peak level of Iranian foreign policy at the neighbors' domestic contexts, raised the Saudi regional security concerns, and put an incredible strain on the foreign policy-making process of the kingdom. As it conceives the security as a powerful political word, it tries to bring an analysis of the decision-making process operating inside the kingdom based on the mutual reconstruction of the domestic context and regional security perceptions of Saudi Arabia towards Iran.