The leadership power and organizational commitment on organizational performance: A case study of Somalia
Örgütsel performansta liderlik gücü ve örgütsel bağlılık: Somali vaka çalışması
- Tez No: 701598
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik gücü, örgütsel bağlılık, örgütsel performans, Leadership power, organizational commitment, organizational performance
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Örgütsel Performansta Liderlik Gücü ve Örgütsel Bağlılık: Somali Vaka Çalışması Günümüzde ticari kuruluşlar operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için çabalıyor. Bu şekilde pazar payı, rekabet avantajı ve artan karlılık ile artan müşteri sayısı elde etme eğilimindedirler. Bu nedenle firmalar, amaçlarına ulaşmak için farklı stratejik yaklaşımlar benimsemektedir. Mevcut diğer yöntemlerin yanı sıra, dikkat çekici gerçeklerden biri, liderlik gücü ve bağlılık, yani bu güçlerin örgütsel performans üzerinde bir etkiye sahip olmaya nasıl yardımcı olduğu hakkındadır. Mevcut araştırma çalışması, örgütsel performans üzerindeki liderlik gücü ve örgütsel bağlılık bağlamında, yani bir Somali vaka çalışması bağlamında yürütülmektedir. Bu amaçla çalışmada söz konusu amaç doğrultusunda bu çalışmada da yedi liderlik gücü kullanılmıştır: Meşru Güç, Zorlayıcı Güç, Uzmanlık Gücü, Bilgilendirme Gücü, Ödül Gücü, Bağlantı Gücü ve Referans Gücü.. ve örgütsel performans ile ilgili iyi tanımlanmış anket maddelerine yanıt veren 113 katılımcıdan özel sektörde olan Hormud organizasyondan çalışanı toplanmaktadır. Sayısal veriler ilk olarak kodlara dönüştürülür ve testleri yürütmek için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Sürüm 22, yani çalışma değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon ve regresyon analizi kullanılır. Mevcut araştırma çalışmasının sonuçlarına dayanarak, liderlik gücünün örgütsel performans ile güçlü bir pozitif korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, bir firmanın büyümesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olması için bir firmanın liderlik gücünün tüm parametrelerine odaklanması gerekir.
Özet (Çeviri)
The Leadership Power and Organizational Commitment on Organizational Performance: A Case Study of Somalia Recently; business entities strive for achieving operational excellence. This is how they tend to achieve the market share, the competitive advantage, as well as the increased number of customers with the increased profitability. For the said purpose, the firms adopt different strategic approaches to achieve its objectives well. Apart from other available methods, one of the remarkable facts is about the leadership power as well as the commitment i.e., how these forces help to have an impact on the organizational performance. The current research work is conducted in the context of leadership power and organizational commitment on the organizational performance i.e., a case study of Somalia. For the said purpose this study also has been used seven leadership power: Legitimate Power, Coercive Power, Expert Power, Informational Power, Power of Reward, Connection Power, and Referent Power. Are determined, and research work is carried out based on the existing research studies. The data is being gathered from 113 respondents who provided their responses to well-defined questionnaire items regarding leadership power, organizational commitment as well as organizational performance. The numeric data is first converted to the codes and SPSS Version 22 is used to conduct the tests i.e., correlation & regression analysis for determining the association between the variables. Based on the results of the current research work, it is determined that leadership power has a strong positive correlation with organizational performance. So, a firm needs to focus on all parameters of leadership power in order to have a positive impact on the firm's growth.