Periodontal açıdan sağlıklı ve periodontal hastalığa sahip bireylerde tükürükteki, interlökin-1 beta (IL-1β) ve interlökin-39 (IL-39) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of interleukin-1 beta (OL-1β) and interleukin-39 (IL-39) levels in saliva in individuals with periodontal health and periodontal disease
  1. Tez No: 701597
  2. Yazar: MEHMET CAN KILINÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tükürük, periodontitis, IL-1β, IL-39, Saliva, periodontitis, IL-1β, IL-39
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, periodontal açıdan sağlıklı ve periodontal hastalığa sahip bireylerde tükürükteki, İnterlökin-1 Beta (IL-1β) ve İnterlökin-39 (IL-39) düzeylerinin belirlenmesi, gruplar arası karşılaştırılması ve periodontal klinik parametrelerle bu sitokinlerin ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmaya, sistemik olarak sağlıklı ve sigara içmeyen 99 birey (33 periodontal açıdan sağlıklı, 33 gingivitis, 33 periodontitis) dahil edilmiştir. Bireylerin plak indeks (PI), gingival indeks (GI), sondlamada cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), sondlamada kanama (SK) klinik parametleri ölçülmüştür. Tüm bireylerden uyarılmamış tükürük örnekleri toplanmıştır. Toplanan tükürük örneklerindeki IL-1β ve IL-39 seviyeleri enzim bağlı immün absorban yöntem (ELİSA) ile tespit edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: IL-1β seviyeleri ile klinik parametrelerin tamamı (Pİ, Gİ, SCD, KAS, SK) arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır.(p0,05) Sonuç: IL-1β seviyeleri periodontitis grubunda, hem sağlıklı gruba hem de gingivitis grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş ve IL-1β seviyeleri ile klinik periodontal parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. IL-39 seviyeleri ile gruplar ve klinik periodontal parametreler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Güncel bir sitokin olan ve henüz hakkında çok fazla bilimsel veri bulunmayan IL-39 hakkında daha fazla sayıda bilimsel çalışma yapılmasına gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine Interleukin-1 Beta (IL-1β) and Interleukin-39 (IL-39) levels in saliva in individuals with periodontal health and periodontal disease, to compare between groups and to evaluate the relationship of these cytokines with periodontal clinical parameters. Method: 99 systemically healthy non-smokers (33 periodontally healthy, 33 gingivitis, 33 periodontitis) were included in this study. Plaque index (PI), gingival index (GI), probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), and bleeding on probing (BOP) clinical parameters were measured. Unstimulated saliva samples were collected from all individuals. IL-1β and IL-39 levels in collected saliva samples were determined by enzyme-linked immune absorbent method (ELISA). The obtained data were analyzed using the SPSS 23.0 program. Results: A statistically significant correlation was found between IL-1β levels and all clinical parameters (PI, GI, PPD, CAL, BOP).(p0.05) Conclusion: IL-1β levels were found to be significantly higher in the periodontitis group compared to both the healthy group and the gingivitis group, and a significant correlation was found between IL-1β levels and clinical periodontal parameters. There was no significant relationship between IL-39 levels and groups and clinical periodontal parameters. There is a need for more scientific studies on IL-39, which is a current cytokine and there is not much scientific data about it yet.