Ebülfez Elçibey ve aile hayatı
Abulfaz Elchibey and his family life
- Tez No: 701602
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS TOPSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Elçibey, aile, Kuzey Azerbaycan, Güney Azerbaycan, Türk, Elchibey, family, Northern Azerbaijan, Southern Azerbaijan, Turkish
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Azerbaycan Bağımsızlık Lideri Ebülfez Elçibey'in çocukluk yıllarından vefatına kadarki süreç içerisindeki yaşamını ve aile hayatını konu edindiğimiz tezimizde bunun yanı sıra kendisini bir devlet adamı, bir ideolog ve bir demokrat olarak şekillendiren yaşamsal dinamikleri ele aldık. Kendisinin hem yaşamını hem de mücadelesini inceleme aşamasında karakterini, aile hayatını, kurmuş olduğu dostlukları ve sosyal çevresini de konu kapsamında değerlendirmek kaydıyla bir Elçibey portresi çizebilmeyi amaçladık. Henüz çocukluk yıllarından itibaren Azerbaycan'ın tarihsel süreç içerisinde yaşadığı değişimlere ilgi duymaya başlamış olan Elçibey, zamanla bölünerek Rus ve Fars egemenliğine girmiş olan Azerbaycan'ın geçmişini öğrenmiş, geleceğini inşa etmiştir. Gençlik yıllarından itibaren SSCB egemenliğindeki Kuzey Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna mücadeleye başlayan Elçibey, bir sonraki hedefini İran egemenliğindeki Güney Azerbaycan'a endekslemiştir. Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve bütünlüğü adına bir ömür harcayan Elçibey'in asıl kenetlenme noktası ise her zaman için Türk Birliği ideali olmuştur. Kuzey Azerbaycan'da liderlik yaptığı bağımsızlık hareketinin başarıya ulaşmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilen Elçibey, görevini sürdürdüğü kısa süre içerisinde Azerbaycan'ı bağımsız bir Türk Cumhuriyeti olarak yeni baştan yapılandırmıştır. SSCB ve İran'ın ölüm uykusuna yatırdığı Türklük bilincini hem Kuzey Azerbaycan'da hem Güney Azerbaycan'da bir daha uykuya dalmamak üzere uyandırmıştır. Demokrasinin vazgeçilmezliğini savunan Elçibey, gerçekleştirmiş olduğu tüm devrimlerde çağdaşlık esasına bağlı kalmış, Azerbaycan'ı SSCB'nin bırakmış olduğu çağ dışı düşünsel kelepçelerden arındırmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis about the political life and family life of the Azerbaijani İndependence Leader Abulfaz Elchibey from his childhood years until his death, we also discussed the vital dynamics that shaped him as a statesman, an ideologist and a democrat. We aimed to draw a portrait of Elchibey by evaluating his character, family life, social environment and friendships he has established, in the process of examining both his life and his struggle. Elchibey, who started to be interested in the changes that Azerbaijan went through in the historical process since childhood, learned the past of Azerbaijan which was divided into Russian and Persian rule, and build its future. Elchibey, who started to fight for the independence of Northern Azerbaijan under the rule of USSR from his youth years, has indexed his next target to Southern Azerbaijan under the Iranian rule. The real focus point of Elchibey, who spent a lifetime for the independence and integrity of Azerbaijan, has always been the Turkish Union idea. Elchibey, who was elected as the President of Azerbaijan after the success of the independence movement he led in Northern Azerbajan, restructed Azerbaijan as an independent Turkish Republic in a short period of time. He awakened the consciousness of Turkishness, which the USSR and İran put into dying sleep, both in Northern Azerbaijan and Southern Azerbaijan, never to fall asleep again. Elchibey, who defended the indispensability of democracy, adhered to the principle of modernity in all the revolutions he realized, and cleansed Azerbaijan from the outdated intellectual handcuffs left by the USSR.