Yoğun bakım hemşirelerinde sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının tükenmişlik düzeyine etkisi
- Tez No: 701603
- Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Tükenmişlik, Yoğun Bakım Hemşiresi, Virtual Reality, Burn-out, Intensive care nursing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırma; yoğun bakım hemşirelerinde sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının tükenmişlik düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 01.10.2020-01.12.2020 tarihleri arasında bir eğitim araştırma hastanesinin altı yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerle yapılmıştır. Verilerin analizinde t testi, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre hemşirelerde sanal gerçeklik gözlüğü kullanmanın duygusal tükenme boyutuna olumlu etkisi olduğu, kişisel başarıyı arttırdığı, duyarsızlaşma boyutuna etkisinin anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Duygusal tükenme ve kişisel başarı düzeyini olumlu etkilemesi nedeniyle çalışma saatlerinde dinlenme araları dışında sanal gerçeklik gözlüğü ile izlenecek kısa videolar izletilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE USE OF VIRTUAL REALITY GLASSES ON THE LEVEL OF BURNOUT IN ICU NURSES This study was designed to examine the effect of using virtual reality glasses on the level of burnout in intensive care nurses. The study was conducted with nurses working in six intensive care units of a training and research hospital between 01.10.2020-01.12.2020. T test and Pearson correlation analysis were used in the analysis of the data. According to the results of the study, it has been determined that using virtual reality glasses has a positive effect on the dimension of emotional exhaustion, increases personal success, and the effect on the depersonalization dimension is not significant. It is recommended to watch short videos to be watched with virtual reality glasses, except during rest breaks during working hours, as it positively affects emotional exhaustion and personal achievement level.