Bilgisayar destekli öğretim uygulamalarının öğrencilerin tutum ve başarısına etkisi: Sürat kavramı örneği
The effect of computer-aided teaching applications on the attitude and success of students: Speed sample
  1. Tez No: 701649
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÖRÜCÜ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İZZETTİN YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Akademik Başarı, Derse Yönelik Tutum, Science Teaching, Computer-Aided Teaching, Academic Achievement, Attitude Towards the Lesson
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yapılan bu araştırmada bilgisayar destekli öğretim uygulamalarının öğrencilerin tutum ve başarısına etkisi incelenmiştir. Araştırmaya 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında Kayseri ilinde yer alan Salih Avgın Paşa Ortaokulu'nda öğrenim gören 30 deney grubu ve 30 kontrol grubu olmak üzere 60 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde Şener ve Taş (2016) tarafından geliştirilen ve 21 maddeden oluşan“Fene Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında deney grubunda bulunan öğrenciler kuvvet ve hareket ünitesinin sürat konusunu bilgisayar destekli öğretim yönteminden yararlanarak işlemiştir. Kontrol grubunda yer alan öğrenciler ise aynı üniteyi geleneksel öğretim yönteminden yararlanarak işlemiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS programında bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda kontrol grubunda yer alan öğrenciler ile karşılaştırıldığı zaman deney grubunda yer alan öğrencilerin ders başarılarının daha fazla yükseldiği tespit edilmiştir (p0.05). Bunun yanında deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin hem ders başarılarının hem de fene yönelik tutumlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (p>0.05). Sonuç olarak, fen eğitiminde geleneksel öğretim yöntemi ile kıyaslandığı zaman bilgisayar destekli öğretim yönteminden yararlanılmasının öğrenci başarısını daha fazla arttırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effects of computer-aided teaching applications on 6th grade students' attitude and success. 60 secondary school students, who consist of 30 experimental group and 30 control group, study at Salih Avgın Paşa Secondary School in Kayseri province in the 2019-2020 academic year participated in the study. In the data collection process of the research, 'Attitude Scale towards Science' which was developed by Şener and Taş (2016) and is consisted of 21 items was used. Within the scope of the research, the students in the experimental group taught the force and motion unit by using computer-aided method. The students in the control group taught the same unit using the traditional teaching method. In the analysis process of the data obtained in the study, Paired T test and Independent Samples T test were used in SPSS program. At the end of the study, when compared to the students in the control group, it was determined that the lesson achievement of the students in the experimental group increased more (p0.05). In addition, it was concluded that the students in the experimental and control groups did not differ significantly in terms of both their academic achievement and their attitudes towards science according to the gender variable (p>0.05). As a result, it can be said that when compared to traditional teaching method in science education, utilization of computer-aided teaching method increases student achievement more.