التحليل الدّلالي لمفهوم العمران في القرآن
Kur՚ân՚da el-'imrân kelimesinin semantik analizi
- Tez No: 701682
- Danışmanlar: ASSOC. دكتور. ZIYAD ABDELROHMAN A. AZIZ ALRAWASHDEH ALRAWASHDEH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Imran“the urbanization”, semantic field, immediate signification, sequential signification, Qur'anic vision, main meaning, context, lexicon
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kur՚ân kelimesinin yapısının önemine işaret eden kavramlar, Kur՚ân՚ın evren, yaşam ve insan vizyonunu tanımlamada bir bilgi hazinesi olarak sayılır. Kur՚ân sözlüğündeki bu temel kavramlardan biri de (el-'imrân) kavramıdır. Zira bu kavram, Mekke ve Medine dönemlerinin temsil ettiği Kur՚âni bir vizyona ve sonrasında kozmik ve yasal kanunlara uygun olarak bir insan medeniyeti inşa etmenin temellerini atmasıyla zuhur eden bir kavramıdır. Bu araştırma, ister vahyin nüzulü sırasında (salt anlam) olarak bilinen sözlük bağlamında, ister sonraki sözlüklerde (Kur՚ânın nüzulünden sonra) temsil ettiği EL-'imrân sıralı anlamlarında olsun, (el-'imrân) kelimesini semantik çözümleme açısından incelemektedir. Ayrıca bu araştırma, (el-'imrân) kavramının Kur՚ân vizyonuna yaklaşan bilgiye ulaşmak adına, Kur՚ân kelimesinin (el-'imrân) önemini merkezi bir kelime olarak ortaya koymaya ve ana kelime için yakın kelimelerin ve eş anlamlı ve zıt kelimelerin izlenmesinde temsil olunan bir bilgi ağının oluşturulmasına dayanmaktadır. Şöyleki, Kur՚ân-i Kerim'deki (el-'imrân) kelimesinin yapısı, vahiyden önce veya sonra birden çok bağlamda kullanılan diğer sözlük ve sözlüklerin geri kalanını görmekle ayrıcalıklı olur. Kur՚ân sözlüğündeki (el-'imrân), vahiy ile ilgili kendine özgü bir içeriğe sahip bir bağlamda gelmektedir. Zira o, madde ve ruhu birleştirir. Ayrıca insanın yaratılışının ilk vazifesine uygun olarak ki o da Cenab-ı Hakka imana bağlı olarak yeryüzünde şehirleşmenin gerçekleştirilmesi yoluyla Cenab-ı Hakk'a ibadettir' insan varoluş amacına ulaşmak için halef ve tashir (müsahhar Kılma) manzumesi çerçevesi dışında (el-'imrân) kavramının genel vizyonunu anlamamız mümkün değildir. Bu araştırma, İstanbul Üniversitesi İslami Araştırmaları Programında yüksek lisans yapmak üzere takdime edilen (Kur՚ân՚da EL-imrân kelimesinin Semantik Analizi) başlıklı bir tez niteliği taşımaktadır. Araştırma üç bölüme ayrılmıştır: Birinci bölüm: (el-'imrân) kavramının tarihsel dilbilimsel araştırmasını içerir. İkinci bölüm: (el-'imrân) kavramının salt bağlamının önemini ihtiva eder. Üçüncü bölüm ise; (el-'imrân) kavramının sıralı anlamlarını ele alır. Bu bölümde bu kavrama karşı müfessirlerin vizyonundan, peygamberin sünnetinde nasıl varit oluşundan, müfessirlerin asırlar boyunca bu kavrama bakış açılarından, kavramdan kastedilen vizyonundan ve modern mefhumundan bahsettim. ANAHTAR KELIMELERI: el-'İmrân, Semantik alan, art zamanlı anlam, eş zamanlı anlam, Kur'âni Dünya Görüşü, Temel anlam, bağlam, sözlük.
Özet (Çeviri)
The concepts that establish the significance of the structure of the Qur'anic word are a massive amount of knowledge; a cause to find the Qur'an's vision in this the universe, life and mankind, among these establishing concepts in the Qur'anic lexicon is the concept of (urbanization or civilization), as it establishes the building of a human civilization, according to a Qur'anic vision represented by the“Meccan and Madinan”periods, and beyond, according to cosmic and legislative laws. This study searches for (the urbanization) from the angle of semantic analysis, whether in the lexical context known as (the immediate significance) during the down of revelation, or in the sequential significance of the urbanization represented in the later dictionaries (after the descent of the holy Qur'an). The study is based on revealing the significance of the Qur'anic word (Imran“the urbanization”) as a central word, and forming a knowledge network for the main word, which is to monitor the nearby words and the synonymous and opposite words to it, in order to reach a knowledge close to the Qur'anic vision of the concept (the urbanization). As the structure of the word (Imran) in the Holy Qur'an is distinguished from seeing the rest of the other dictionaries, and dictionaries that were used in multiple contexts, before or after the time of revelation, The (Imran) in the Qur'anic lexicon comes in a context that has its own specificity related to revelation, as it combines the materiality and the soul, and that it is not possible for us to understand the overall vision of the concept (Imran) except within the framework of the system of succession and subjugation to achieve the purpose of human existence in compliance with the first task of human creation; which it is the worship of God Almighty through the urbanization on the earth in the connection to the belief in God Almighty. This study comes as a thesis submitted to obtain“the master's degree”in“the Islamic Studies Program”at Istanbul University, with a title of: (Semantic Analysis of the Concept of Urbanism in the holy Qur'an), the study was divided into three sections: The first section: talks about the historical linguistic study of the concept (Imran“the urbanization”), the second section: It talks about the concept (Imran) in the context of its immediate significance and meanings, and the third section: It talks about the concept (“Imran”the urbanization) in its sequential connotation. In this section, I talked about the interpreters' view of the concept, how it was presented in the Prophetic Sunnah, and the vision of those interpreters through the centuries, the intentional vision of the concept, and the modernist vision of the concept.