التحليل الدلالي لمفهوم الرشد في القرآن الكريم
Kurân'da (rüşd) kelimesinin semantik analizi / Semantic analysis of the concept of al-Rushd in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 724120
  2. Yazar: MOHAMMED AL-JAMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rüşd, Semantik Alan, Semantik, Art Zamanlı Anlam, Eş Zamanlı Anlam, kavramsal ağ, sözlük, AL-Rushd, Semantics Field, Semantics, Immediate Signification, Sequential Signification, Conceptual Network, Lexicon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kavramlar, manaların kaplarıdır. Kavramlar, bilimlerin inşa edildiği kurallar ve bilginin kurulduğu temellerdir.Ayrıca onlar, medeniyetlerin sembolüdürler. Öte yandan onlar, kişinin etrafındakilere bakış açısını belirler ve onların aracılığıyla dünyaya bakar. Böylece müslümanın bu Kur'ânî kavramları bilip de onlarla ilgili meseleleri idrak etmelidir ki Kur'ân'ınbu kavramlara, insana ve hayata olan bakış açısı yoluyla dünyaya bakabilsin. Nitekim Rüşd kavramı bilinmesi gereken Kur'ân'ın önemli kavramlarından biridir. Bu sebeple bu çalışma, bu kavramı Kur'ân'ın hem mekkî hem de medenî döneminin yanı sıra gerek ondan önce gerekse ondan sonra evrensel kurallar çerçevesinde incelemeyi hedeflemektedir.“Rüşd”kavramının incelenmesi semantik analiz metodolojisine göre yapılacaktır.Kavramın, Kuran'ın nüzûlünden önceki dönemin sözlük bağlamlarında, Ehl-i Kitab'ın sözlüğünde veye günümüze kadar gelen İslam öncesi şiirler ve Arap sözlerindeki anlamları izlenecektir. Bunlara ek olarak, vahyin nazil olduğu dönemin siyak da göz öününe alınacaktır. Daha sonra Kur'ân'ın nâzil olduğu an itibaryle bu kavramdan maksadını anlayabilmek adına Kur'ân'ın indirilmesini takip eden dönemde, ister Arapça sözlüklerinde isterse Tefsir eserlerinde veya ilgili ilimlerin kitaplarına başvurulacaktır. Bu çalışma, merkezî bir kelime olarak (Rüşd) kelimesini ve onunla alakalı kelimler, eşanlamlı ve zıt anlamlı sözcüklerin delaletini araştırmaktadır. Bununla birlikte Rüşd kavramının Kur'ân'ın sözlüğündeki anlamına erişmek üzere Rüşd kavramı ile ilgili bilimdel bir ağ oluşturmak çabasındadır. Zira Rüşd kelimesinin yapısı, onu diğer sözlüklerden ayrı tutan Kur'ân-ı kerimde kendine özel bir bilgi alanına sahiptir ki Rüşd kavramı Kur'ân'da bulunduğu siyaklardan kazanmış olduğu özel bir delalet oluşmuştur. Bu kelimeler birbirine bağlı olması kavramın özel bir bilgi ağı oluşturmuştur. Bu bilgi ağı, Kur'ân'daki diğer kavramlardan ayrı değildir birbirine bağlantılıdırlar .Zira bu ağların bir araya gelmesi, müslümanın insana ve kainata baktığı ve yüce Allah ile ilişkisini belirlediği Kur'ân sözlüğünü oluşturmaktadır. Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi İslam Araştırmaları alanında yüksek lisans derecesi almak için hazırlanan bilimsel bir tezdir.Çalışmamız şu bölümlerden oluşmaktadır; semantik bilimine giriş, ardından kavram tarihsel sözlükler (Siyak) bağlamında, daha sonra şimdiki semantik bağlamında, Nüzul sırasında, ardından nüzulden sonraki dönemde.
Özet (Çeviri)
Concepts are containers which hold and represent ideas, thoughts, the rules which sciences are built upon, the foundations by which knowledge is established, and they are the symbol of civilizations, by which a person's view of what is around him is determined, and through it he sees the world. One of the most foundemental concepts are the Holy Qur'an's concepts which determine the men vision of the universe, life, and man. AL-Rushd was one of these important Qur'anic concepts, which should be known and studied. Therefore, this study examines and studies the concept of AL-Rushd. It will studied it according to the Qur'anic vision that represented in the Makki and Madni phases, and what preceded it or followed it according to cosmic and legislative laws. The study of the concept AL-Rushd will be according to the semantic analysis methodology, and it will follow the lexical contexts of the concept in the period prior to the revelation of the Qur'an, whether in the lexicon of the Christians and Jews or in pre-Islamic poetry, and what came to us from the speech of the Arabs, as well as in the Qur'anic context represented in the phase in which the revelation was revealed. Then studied the concept in the period following the revelation of the Qur'an, whether in Arabic dictionaries, or in the books of commentators, or other ancient and modern scholars , in order to understand the Qur'anic purpose in the discourse of the concept, with its synchronic and basic semantics at the time of revelation. The study looks for the semantics of the word (AL-Rushd) as a central word, and the words surrounding it synonymous or antonymous.More over, it creat knowledge network for the concept of (AL-Rushd) in order to reach the meaning of the concept in the Qur'anic lexicon because the structure of the word (AL-Rushd) in the Holy Qur'an has a field of knowledge of its own which distinguishes it from other concepts in other dictionaries. The concept of“AL-Rushd”in the Holy Qur'an has its own semantics that acquired it through the contexts which the word was mentioned in it , and search for the connection of these words with each other where it formed a speacial knowledgeable network for the concept, and this network is linked to other networks of the other concepts. These networks form the Qur'anic lexicon through which the Muslim sees man, universe, and defines his relationship with Almighty God. This study is a thesis submitted for obtaining a master's degree in Islamic Studies from Istanbul University. It consists of: An introductory introduction of semantics science, then talking about the concept in the historical dictionaries, then in the context of its immediate significance during the revelation, and its sequential semantics in the period that followed the revelation.