التحليل الدلالي لمفهوم الأولاد في القرآن الكريم
Kur'an-ı Kerim'de 'evlat' kavramının semantik analizi / Semantic analysis of the concept of children in the Holy Qur'an
- Tez No: 772285
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Evlat, çocuklar, oğlan, gulâm, art zamanlı anlam, Children, Sons, Boy, Tad, Semantic field
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yüce Allah'ın kitabını anlamak için atılması gereken ilk adım kuranı oluşturan sözcükleri bilmektir. Ancak dil kitaplarına bakmak kur'an'ın sözcüklerini anlamak için yeterli değildir. İstenen anlama varabilmek için her sözcüğün tarihsel, dilsel ve tefsirsel olarak incelemekle beraber sözcüğün bulunduğu bağlama bakılması gerekmektedir, Evlat (Çocuk) sözcüğü kuranın birçok yerinde bulunmaktadır. Çalışmamda, evlat sözcüğü merkezi sözcük olarak ele alıp anlam analizi çerçevesinde incelenmiştir. Hem cahiliye şiirlerindeki hem de sözlüklerdeki anlamları takip edilmiştir. Sonrasında sözcüğün Mekki ve Medeni dönemlerindeki anlamlarına işaret edilerek evlat sözcüğünün anahtar kelimelerle, benzer anlamlı ve zıt anlamlı kelimelerle beraber istenen kavramı Kur'an'a göre ifade edecek bir kavramsal ağı oluşturduğu açıklanmıştır, Çalışma evlat kavramının sünnetteki anlamına, Kur'an ve sünnetteki ortak anlamlara ve nebevi sünnetin evlat kavramına kattığı anlamlara değinilerek sonlandırılmıştır, Bu inceleme sürecinde ayetler tümevarımsal eleştirel analitik metotla ele alınmıştır, Çalışmamı aşağıdaki üç kısma ayırdım: Birinci Kısım: Evlat kavramının dilsel olarak araştırılması ,İkinci kısım: Evlat kavramının ve anahtar kelimelerin art zamanlı anlamdaki bağlamları, Üçüncü kısım: Evlat kavramının Kur'an sözlüğündeki anlam alanı ve sünnetteki anlamı.
Özet (Çeviri)
The first step in understanding the Book of Allah almighty is to know the vocabulary from which the Qur'an is organized, and understanding the Qur'anic vocabulary is not only accomplished by referring to the language books, but rather, it must be traced historically, linguistically and exegesis, and knowing the context in which it came from so that we can approach understanding the meaning intended by it, Among the concepts repeated in many verses (children), I dealt with it by research according to semantic analysis, as it is the focal word, and traced its connotations in the pre-Islamic poetic lexicon, and linguistic dictionaries. Then I showed its immediate significance in the Meccan and Civil covenants, and how it was formed with the keywords. The close words in the sense and opposite words are a conceptual network that expresses the meaning of the concept according to the Qur'anic view of it, And I concluded the research by talking about of the concept as stated in the Prophetic Sunnah, the common connotations between the Qur'an and the Sunnah, and the connotations that the Prophetic Sunnah added to the concept, and I followed in studying that critical analytical and inductive approach to the verses, and it was divided into three sections: The first section is the linguistic study of the concept of (children), the second section: is the contexts of the concept of )children( and keywords in the immediate connotation, and the third section: The semantic field of the concept of )children( in the Qur'anic lexicon and its significance in the Prophet's Sunnah.