Örgütsel kariyer planlamasının çalışan motivasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi: Otomotiv sektöründe bir araştırma
Examining the effect of organizational career planning on employee motivation: A research about automotive
- Tez No: 701681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVER YILDIZ BAĞDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, kariyer yolu, bireysel kariyer planlaması, örgütsel kariyer planlaması, motivasyon, motivasyon araçları, Career, career path, individual career planning, organizational career planning, motivation, motivation tools
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada otomotiv sektöründe görev alan insan kaynakları bölümü çalışanlarıyla görüşmeler gerçekleştirilerek kariyer planlamasının çalışan motivasyonu üzerinde hangi etkileri bıraktığı konusunda inceleme yapılmıştır. İlk olarak literatür taraması yapılarak ilgili konu kapsamında birçok yazın incelenmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Günümüzde çalışanlar ve örgütler için kariyer planlaması faaliyetleri önemli bir yere sahiptir. Kariyer planlaması faaliyetlerinin bir örgütte yapılıp yapılmaması durumunda bu konunun çalışan motivasyonu üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır. Kariyer planlaması yapılan örgütlerde çalışan motivasyonunun olumlu yönde etkilendiği, kariyer planlaması yapılmayan örgütlerde ise çalışan motivasyonunun olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür. Ayrıca ilgili konunun örgütler ve yöneticiler açısından da dolaylı yönden etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, interviews were conducted with the employees of the human resources department working in the automotive sector and an examination was made on the effects of career planning on employee motivation. First of all, a literature review was made and many literatures were examined within the scope of the relevant subject. Semi-structured interview method was used in the research. Career planning activities have an important place for employees and organizations in today's. Whether career planning activities are carried out in an organization or not, this issue has various effects on employee motivation. It has been observed that employee motivation is positively affected in organizations with career planning, while employee motivation is negatively affected in organizations without career planning. In addition, the related issue has indirect effects on organizations and managers.