Investigating the relationship between obesity, self-esteem and body image among university students in Turkey
Türkiye'deki üniversite öğrencilerinde obezite, benlik saygısı ve beden algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 701690
  2. Yazar: NADIN AGBARIA
  3. Danışmanlar: DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Benlik Saygısı, Beden Algısı, Obesity, Self-Esteem, Body Image
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinde obezite, benlik saygısı, ve beden imajı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma obezitenin dezavantajlarına ve bireyi nasıl olumsuz etkilediğine ışık tutacaktır. Araştırmaya 398 üniversite öğrencisi (175 erkek ve 223 kadın) katılmıştır. Veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beden Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS kullanılmış, veri analizi tanımlayıcı istatistikler ve MANOVA analizini içermektedir. Çalışmanın bulgularına göre, kadınlardaki (%16) obezite oranı belirgin bir şekilde erkeklerden (%10.80) daha yüksek olduğunu göstermektedir. Benlik saygısı puanlarında obez ve obez olmayanlar arasında anlamlı bir fark yoktu. Ayrıca beden algısı puanlarında obez ve obez olmayanlar arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between obesity, self-esteem, and body image among university students in Turkey. This study shed light on the disadvantages of obesity and how it negatively affects the individual. For this purpose, a total of 398 university students (175 male, and 223 female) participated to the study. Data were collected online. Demographic Information Form, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Body Esteem Scale were used to gather data. SPSS was used for the analysis of the data, the data analysis included descriptive statistics and MANOVA. According to study's findings, it was found that the prevalence of obesity was higher in women (16%) than men (10.80%). There was no significant difference between obese and non-obese in self-esteem scores. It was also found that there was no significant difference between obese and non-obese in body image scores.