Geri Dön

Obez bireylerin diyet öncesi ve diyet sonrası durumlarının ''Beck Depresyon Ölçeği'' ile karşılaştırılması

Comparison of the pre-diet and post-diet status of obse individuals with the 'Beck Depression Scale'

  1. Tez No: 701702
  2. Yazar: ÖZLEM TURGUT ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123

Özet

Toplum içerisinde obezite olanlara bakış açısı pek de olumlu değildir. Obez olan bireyler toplumsal dışlanma ve baskı ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Obezite olan bireylerde en sık görülen psikolojik rahatsızlık depresyon olarak görülmektedir. Depresyon hem obezitenin başlangıcı hem de obezitenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu doğrultuda obezite ve depresyon arasında çift yönlü bir ilişkiden bahsedilebilir. Obezite olan bireylerin ağırlıklı olarak toplumun kendilerine olan olumsuz bakış açısı nedeniyle daha fazla depresyona yakalanma olasılıkları olduğu söylenebilir. Obezitenin tedavisinde kombine bir tedavi uygulanması ve özellikle obezite tedavisinde psikolojik destek sağlanması obezite tedavisinin başarısı açısından önemlidir. Bu çalışmada; Obez bireylerin diyet öncesi ve diyet sonrası durumlarının ''Beck depresyon ölçeği'' ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Buradan hareketle 380 obez (aşırı kilolu), 380 obez olmayan (aşırı kilolu olmayan) gönüllüler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, 380 obez bireye sosyo-demografik bilgileri ile birlikte Beck Depresyon ölçeği analizi yapıldıktan sonra 2 aylık bir diyet programı uygulaması sonrasında tekrar Beck Depresyon ölçeği analizine tabi tutularak ruh hallerindeki değişimler saptanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte kontrol grubu olarak 380 obez olmayan bireye de aynı analiz uygulanarak değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, obez bireylerin diyet öncesi depresyon düzeylerinin diyet sonrası depresyon düzeylerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Obez bireylere uygulanan 2 aylık diyet programının obez bireylerin depresyon düzeylerini düşürdüğü görülmüştür.

Özet (Çeviri)

The view for people with obesity in society is not very positive. Individuals who are obese may face social exclusion and pressure. The most common psychological disorder in individuals with obesity is seen as depression. Depression can occur both as the onset of obesity and as a result of obesity. In this direction, a bidirectional relationship between obesity and depression can be mentioned. It can be said that individuals with obesity are more likely to have depression, mainly due to the negative view of the society on them. Applying a combined treatment in the treatment of obesity and providing psychological support especially in the treatment of obesity are important for the success of obesity treatment. In this study; It is aimed to compare the pre-diet and post-diet status of obese individuals with the“Beck depression scale”. Based on this, a study was conducted on 380 obese (overweight) and 380 non-obese (non-overweight) volunteers. In the study, 380 obese individuals were subjected to the Beck Depression Scale analysis after a 2-month diet program after performing the Beck Depression Scale analysis with their socio-demographic information, and the changes in their mood were tried to be determined. In addition, the same analysis was applied to 380 non-obese individuals as the control group. As a result, pre-diet depression levels of obese individuals were higher than post-diet depression levels. It has been observed that the 2-month diet program applied to obese individuals reduces the depression levels of obese individuals.

Benzer Tezler

  1. Obezite nedeniyle başvuran bireylerin tedavi öncesi ve sonrası anksiyete-depresyon durumlarının değerlendirilmesi

    To be evaluated of anxiety-depression status before and after treatment of individuals applyi̇ng due to the obesity

    ESRA ÇELİK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Aile HekimliğiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ŞULE GÜMÜŞTAKIM

  2. Duygusal yeme davranışları ve yeme bağımlılığının vücut ağırlığı kaybı üzerine etkisi

    The effect of emotional eating behaviors and eating addiction on body WEİGHT LOSS

    ÜMMÜHAN UÇAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Beslenme ve Diyetetikİstanbul Okan Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YILMAZ ÖNAL

  3. Kilolu veya obez bireylerde stresin ağırlık yönetim sürecine etkisinin değerlendirilmesi

    Evaluation of the Effect of Stress on WEİGHT Management Process in Overweight or Obese Individuals

    DENİZ TIĞLI TORUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Beslenme ve DiyetetikAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT BAŞ

  4. Özel bir hastanenin diyet polikinlikiğine başvuran kilolu ve obez bireylerin kilo kaybı öncesi ve sonrası kan glikoz, insülin ve lipit profili düzeylerinin değerlendirilmesi

    Analysis of overweight and obese people's blood glucose, insulin and lipid profile before and after participating in a weight loss program at a diet clinic of a private hospital.

    NİLAY KEÇECİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Beslenme ve DiyetetikHaliç Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    PROF. FİLİZ AÇKURT