Conceptualization of social media lynching from the perspective of youth in Turkey
Türkiye'deki gençlerin gözünden sosyal medya linçlerinin kavramsallaştırılması
- Tez No: 701724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Linç, Sosyal medya, Sosyal medya linçi, Kolektif şiddet, Sosyal kutuplaşma, Görünürlük, Anonimlik, MasterChef Türkiye, lynch, social media, social media lynching, collective violence, social polarization, visibility, anonymity, MasterChef Türkiye
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Oldukça yeni bir fenomen olmasına rağmen sosyal medya linçleri oldukça yaygın bir hal almış durumdadır. Hemen hemen her gün birileri sosyal medyada linç edildiğini iddia etmekte, ancak linç edilmek ile neyin kastedildiği belli olmamaktadır. Bu anlamda bu tez, sosyal medya linçi mefhumuna ışık tutulmasını ve bu yeni fenomenin kavramsallaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaçla bu tezde sosyal medyada geçirdikleri vakit göz önünde bulundurulduğunda linçe maruz kalma ve bir linç eden olma potansiyelini en çok taşıyan 183 genç yetişkinle yapılan derinlemesine mülakatların ve bu gençler arasından dördü ile gerçekleştirilen odak grup çalışmasının sonuçları analiz edilmektedir. Yanı sıra, görüşmelerin gerçekleştirildiği dönemde gerçekleşmiş olması sebebiyle katılımcılar arasında üzerine en çok yorum yapılan vaka olarak MasterChef Türkiye linçi ele alınmaktadır. Buna göre sosyal medya linçi online veya offline ortamlarda gerçekleşen bir suç nedeniyle bireyin anlık, organize olmayan ve geçici bir süreliğine kolektif biçimde şiddete maruz kalması olarak kavramsallaştırılmıştır. Ayrıca sosyal medya linçleri toplumdaki kutuplaşmadan doğrudan etkilenmekle birlikte linç edenler tarafından iktidar savaşı ve sosyal kontrol amacıyla da kullanılabilmekte ve kullanıcılar arasında sessizlik sarmalının yayılmasına neden olabilmektedir. Linç ve sosyal medya linçi üzerine yapılan çalışmaların kısıtlı sayıda olduğu göz önünde bulundurularak bu çalışmanın literatürde önemli bir boşluğu doldurduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Though it is a recent social phenomenon, social media lynching is a prevalent social media practice. It is possible to encounter a lynching incident on social media almost on a daily basis. Almost every day, some people claim that they have been lynched on social media. Yet, it is not definite what these people really mean by being lynched on social media. In this sense, this thesis tries to shed light on social media lynching and aims to conceptualize it. While doing that, it reflects on how young adults between the ages of 18 and 30 in Turkey respond to the phenomenon as they are the age group that is exposed to social media lynching the most, as well as having the potential of being a lyncher. Considering the time they spend on social media, the thesis analyzes the results of indepth interviews with 183 young adults and a focus group conducted with four of them. Besides, it also studies the case of MasterChef Türkiye lynching since it was one of the most commented-on lynching cases among the participants due to the time period that the case took place. Accordingly, social media lynching is conceptualized as a collective form of violence with individual liability, that is unorganized, spontaneous, and nonpermanent; that occurs on social media because of any alleged offense; that takes place online or offline; takes its power from visibility and anonymity features of social media. Moreover, it is affected by the social polarization in society, and it can be used as a tool of power struggle and social control by the lynchers, which potentially causes the spread of the spiral of silence among users. Considering the limited number of studies both on lynchings and social media lynchings, this thesis intends to fill the gap in the existing literature.