Üniversiteli kadınlarda güzelliğin geniş kavramsallaştırılması ve sosyal medyada dış görünüş algısı arasındakı ilışkide beden değerinin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediator role of body appreciation in the relationship between broad conceptualization of beauty and appearance-related social media consciousness among university women
  1. Tez No: 1006459
  2. Yazar: MELİKE BOZ AKARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TOPLU DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imgesi, Dış görünüş, Genç yetişkinler, Sosyal görünüş kaygısı, Sosyal medya, Önleyici rehberlik, İdeal güzellik, Physical appearance, Young adult, Social appearance anxiety, Social media, Preventive guidance, Ideal beauty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mef Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Beden ve sosyal medya son yıllarda araştırmacıların sıklıkla ilgilendiği konular haline gelmiştir. Bu iki başlık altında karşımıza çıkan kavramlardan bazıları güzelliğin geniş kavramsallaştırılması, beden değeri ve sosyal medyada dış görünüş algısıdır. Bu kavramlar toplumsal cinsiyet normlarının üzerinden daha çok kadınları etkilemiş ve kadınlar ile çalışılmıştır. Araştırmalar, güzelliği daha geniş kapsamda tanımlayan kadınların daha yüksek beden değerine sahip olduğunu ve daha yüksek beden değerine sahip kadınların sosyal medyada nasıl göründüklerine dair daha az endişe duyduklarını göstermiştir. Öte yandan, literatürde sosyal medyanın beden ve güzellik algıları üzerindeki rollerine dair araştırmalar mevcutken, beden ve güzelliğin kişilerin sosyal medyadaki deneyimlerini nasıl şekillendirdiğine dair araştırmalar kısıtlıdır. Ayrıca, literatürde bu üç kavramı da kapsayan bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu yüzden bu araştırmanın amacı üniversiteye giden genç kadınlarda güzelliğin geniş kavramsallaştırılması ve sosyal medyada dış görünüş algısı arasındaki ilişkide beden değerinin aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemi 18-40 yaş arasındaki 329 üniversiteli kadındır. Verilerin toplanması için öncelikle Güzelliğin Geniş Kavramsallaştırılması Ölçeği Türkçeye uyarlanmıştır. Sonrasında veriler Güzelliğin Geniş Kavramsallaştırılması Ölçeği, Sosyal Medyada Dış Görünüş Algısı Ölçeği, Beden Değeri Ölçeği-2 ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için Hayes PROCESS kullanılarak Basit Aracı Değişken Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, güzelliği daha geniş kavramsallaştıran genç kadınların bedenlerine verdikleri değer artma eğilimi göstererek sosyal medyada dış görünüş algılarının azalma eğiliminde olabileceği bulunmuştur. Araştırma bulguları ve araştırmanın sınırlılıkları mevcut literatür ve Nesneleştirme Teorisi bağlamında tartışılmış, ruh sağlığı uzmanları, eğitimciler ve araştırmacılar için ileriki uygulama ve araştırmalara yönelik öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Body and social media have become topics that researchers have frequently focused on, in recent years. Under these two headings, some of the concepts that emerge are broad conceptualization of beauty, body appreciation, and appearance-related social media consciousness. These concepts have predominantly affected women through gender norms and been studied with women. Research shows that women who define beauty in a broader sense have higher body appreciation and women with higher body appreciation feel less concern about how they appear on social media. While there are studies in the literature examining the role of social media on body and beauty perceptions, there is limited research on how body and beauty shape individuals' experiences on social media. Moreover, no study has been found in the literature that encompasses all three of these concepts together. Therefore, the aim of this study is to examine the mediating role of body appreciation in the relationship between broad conceptualization of beauty and appearance-related social media consciousness among young women attending university. The study sample consists of 329 university women aged between 18 and 40. To collect data, the Broad Conceptualization of Beauty Scale was first adapted into Turkish. The analyses of the scale are included in the method section. Data were then collected using the Broad Conceptualization of Beauty Scale, the Appearance Related Social Media Consciousness Scale, the Body Appreciation Scale-2, and a personal information form. Simple Mediator Variable Analysis was conducted using Hayes PROCESS to test the research hypotheses. The study found that young women who conceptualize beauty broader tend to have higher body appreciation, which in turn may be associated with having a tendency of lower appearance related social media consciousness. The study findings and limitations are discussed within the context of existing literature and the Objectification Theory and recommendations for future practice and research are shared for mental health professionals, educators, and researchers.