Ekonomide dijitalleşme ve kalkınma ilişkisi
Relationship of digitalization and development in economy
  1. Tez No: 701743
  2. Yazar: HATİCE ELİF GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Kalkınma, Panel Veri Analizi, Digitalization, Information and Communication Technologies, Development, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
21. Yüzyıl içerisinde dünya, gelişen teknoloji ile birlikte önemli bir değişim yaşamaya başlamıştır. Ekonomi başta olmak üzere birçok alanda değişimi başlatmış olan teknolojinin aynı zamanda kalkınma üzerinde ki etkisi azımsanmayacak kadar önemlidir. Bu tez çalışmasında ekonomide dijitalleşme ve kalkınma ilişkileri araştırılmıştır. Tezin ilk kısmında dijital ekonominin tanımından bahsedilmiş ve tarihsel süreci anlatarak ilerlenmiştir. Dijitalleşmenin ekonomide mikro ve makro etkileri oldukça açık ve anlaşılır bir şekilde anlatılmıştır. İkinci aşamada ise iktisadi kalkınmadan bahsedilmiş-tir. İlk olarak kalkınmanın tanımı yapılmıştır devamında ise teknolojinin iktisadi kalkın-maya olan etkileri anlatılmıştır. Üçüncü aşamada literatür taraması yer almaktadır. Yapı-lan literatür sonuçları doğrultusunda teknolojinin ekonomiye, büyümeye ve kalkınmaya olumlu yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Tezin dördüncü ve son aşaması olan analiz kısmında, 36 OECD ülkesi 2009-2019 döneminin verileri ile panel veri analizi uygulanarak ampirik sonuçlara ulaşılmıştır. Analiz Stata 15,0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Analizden elde edilen bulgular sonucunda, mobil geniş bant, bireysel internet kullanımı, sabit geniş bant aboneliğinin kişi başı GSYİH' ya olumlu yönde katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. OECD ülkelerinde 2009-2019 döneminde, mobil geniş bant aboneliğindeki %1'lik bir artış, kişi başı GSYİH üzerinde pozitif yönlü artış oluşturmaktadır. Sabit geniş bant aboneliğindeki %1'lik bir artış, kişi başı GSYİH üzerinde pozitif yönlü artış oluşturmaktadır. Bireysel internet kullanımındaki %1'lik bir artış, kişi başı GSYİH üzerinde pozitif yönlü bir artış oluşturmaktadır. Sabit telefon aboneliğindeki %1'lik bir artış kişi başı GSYİH üzerinde negatif yönlü azalış oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, the world has started to experience a significant change with the developing technology. The technology, which has started change in many areas, especially the economy, at the same time is also too important to underestimated the impact on development. In this thesis study, digitalization and development relations were investi-gated in the economy. In the first part of the thesis, the definition of the digital economy was mentioned and progresses by describing the historical process. The micro and macro effects of digitalization in the economy are described in a very clear and understandable way. In the second phase, economic development was mentioned. First, the definition of development was done- and the next, described the effects of technology on economic deve-lopment. The third stage is a literature study. According to the literature results, techno-logy has a positive impact on economy, growth and development. In the analysis part, which is the fourth and final stage of the thesis, empirical results were obtained by appl-ying panel data analysis with the data of 36 OECD countries for the period 2009-2019. The analysis was carried out with the Stata 15.0 program. As a result of the findings obtained from the analysis, mobile broadband, personal internet use, fixed broadband subscription contributed positively to GDP. 1% increase in mobile broadband subscriptions in OECD countries during the 2009-2019 period creates a positive increase in GDP per capita. 1% increase in fixed broadband subscription creates a positive increase in GDP per capita. 1% increase in individual internet use creates a positive increase in GDP per capita. 1% increase in fixed telephone subscriptions creates a negative decrease in GDP per capita.