Türk Ticaret Kanunu'nda borca batıklık durumu ve özkaynak durumunun iyileştirilmesi, bir özel sağlık işletmesinde uygulama
Improvement of over-indebtedness and equity in the Turkish Commercial Law, implementation in a private healthcare enterprise
- Tez No: 701747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye, Sermaye Kaybı, Borca Batıklık, Borca Batıklık Bilançosu, İflas, Capital, Capital Loss, Over-Indebtedness, Over-Indebtedness Balance Sheet, Bankruptcy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sermaye ortaklıklarında alacaklılara karşı sorumluluk ortaklığa koyulan sermaye ile sınırlıdır. Ortaklık alacaklıları, alacaklarından ötürü ortakların kişisel malvarlığına başvuramazlar. Bu nedenledir ki, ortaklığın alacaklıların teminatı ortaklığın sermayesidir. Dolayısıyla sermaye ortaklıklarında sermayenin korunması önem teşkil etmektedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nunda ortaklık malvarlığı ve sermaye korunmasına ilişkin önemli düzenlemelere yer verilmiştir. Kanunumuzda sermaye korunmasına özel yer ayrılmıştır. Kanunu'nun 376. Maddesinin 1. ve 2. fıkrasında iki tip sermaye kaybı yaşanması haline yer verilmiş ve bu durumlarda yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarına yer verilmiştir. 3. fıkrasında ise borca batıklık haline özel olarak yer verilmiş, borca batıklık olgusunun varlığı halinde yapılması gerekenlere değinilirken bu bağlamda yönetim kuruluna görev yüklenmiştir. Tezimiz üç kısımdan oluşmaktadır. Tezimizin birinci kısmında ilk olarak sermaye ortaklıkları ile ilgili genel kavramlar, ortaklıkların malvarlığı ve sermaye unsurları, ortaklık malvarlığının ve sermayenin korunması ilkeleri incelenmiştir. İkinci kısımda ise sermayenin kaybı ve borca batıklık kavramları ve bunların nasıl tespit edileceği ile sermaye kaybı ve borca batıklık durumunda alınması gereken önlemler, doğan hukuki sonuçlar ve yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu incelenmiştir. Üçüncü kısımda ise borca batık bir özel sağlık işletmesinde uygulama yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In capital partnerships, liability to creditors is limited to the capital allocated to the partnership. Partnership creditors cannot apply for the personal assets of the partners due to their receivables. For this reason, the guarantee of the creditors of the partnership is the capital of the partnership. Therefore, protection of capital is important in capital partnerships. Important regulations regarding the protection of partnership assets are included in the Turkish Commercial Code numbered 6102. In the first and second paragraphs of the 376th article of the Law, two types of capital loss are included and the duties and responsibilities of the board of directors are included in these cases. In the third paragraph, the insolvency situation is specifically mentioned, and the duties of the board of directors are included in this context, while mentioning what to do in the presence of a case of insolvency. Our thesis consists of three parts. In the first part of our thesis, firstly, general concepts related to capital partnerships, assets and capital elements of partnerships, principles of protection of partnership assets and capital are examined. In the second part, the concepts of loss of capital and insolvency and how to determine them, the measures to be taken in case of loss of capital and insolvency, the legal consequences that arise and the responsibility of the board members are examined. In the third part, there is an application in a private health enterprise that is in debt.