Türk hukukunda kültür ve tabiat varlıkları üzerindeki zilyetlik ve sonuçları
The possessory and consequences of culture and nature assets in Turkish law
  1. Tez No: 701826
  2. Yazar: AYBÜKE SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALTUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür ve Tabiat Varlıkları, Zilyetlik, İktisap, Mülkiyet, Olağanüstü Kazandırıcı Zamanaşımı, Cultural and natural properties, possesion, acquisition, property, extraordinary acquisitive prescription
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ülkemiz tarihi ve kültürel geçmişi yönünden birçok kültür ve tabiat varlığına ev sahipliği yaparken, bu varlıkların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda devletimizin birçok yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülükler yerine getirilirken özel şahıslara da görevler düşmekte ve ellerinde kültür ve tabiat varlığı bulunduran kişilerin bu varlıklar üzerindeki zilyetlik ve mülkiyet hakları kısıtlanabilmektedir. Özellikle 2863 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle, zilyetlikle iktisap konusunda somut düzenlemeler getirilerek, olası karışıklıkların ve hak kayıplarının önüne geçilmek istenmiştir. Çünkü bir kültür ve tabiat varlığına uzun zaman zilyet olan kişi, koşulları oluştuğu takdirde mülkiyet iddiasında bulunabilmektedir. Ancak yapılan yasal düzenlemeler ile bu duruma kısıtlamalar getirilmiş ve kültür ve tabiat varlığının korunması amaçlanmıştır. Tez çalışmamızda da bu sorunlar üzerinde durulmuştur. Yapılan yasal düzenlemeler neticesinde güncel durumun ne olduğu konusunda görüşler belirtilmiş ve yapılan düzenlemelerin sorunların çözümü noktasında yeterli olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
While our country inhold a lot of cultural and natural properties because of its historical and cultural past, the government has plenty of obligations to preserve and transfer to the next generations these properties. As these obligations being applied also there are responsibilities for private individuals also the possesion and ownership righs whom has these kind of properties can be restricted. Especially after the changes that have been made on 2683.law the new legal arrangements trying to prevent confusion and the loss of rights. Because a person who has a cultural and natural property long time when conditions are met could allegate possession rights but after the legal arrangements restrictions have come to preserve cultural and natural porperties. In our thesis work we dwell on this problem, opine and consider about the current situation and the possible solutions are enough or not after the new legal arrangements.