Antalya türbeleri
Tombs of Antalya
- Tez No: 701857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN TAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Anadolu Selçuklu, Hamitoğulları, Beylikler, Türbe, Antalya, Anadolu Selcuklu, Hamitoğulları, Principalities, Mausoleum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Antalya iklimi, verimli toprakları ve sahip olduğu uzun kıyı şeridi sayesinde her dönem önemli bir merkez olmayı başarmıştır. Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya şehri geçmişe ait zengin mimari izler taşımaktadır. Tarihin canlı tanıkları olan mimari yapılar bünyelerinde barındırdığı yaşanmışlıklar ve maruz kaldıkları değişimlerle dönemleri hakkında bilgi veren en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Mimari olarak önemli eserler barındıran şehirde türbe yapılarının sanat tarihi açısından yeterince incelenmediği görülmüştür. Söz konusu eksikliğin giderilmesi düşüncesiyle "Antalya Türbeleri'' başlıklı çalışma hazırlanmıştır. Çalışmamızda, Antalya il merkezi ve ilçelerinde yer alan, Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine tarihlendirilen türbeler incelenmiştir. Bahsi geçen türbeler iki farklı ana başlık altında değerlendirilmeye tâbi tutulmuştur. Yapılan saha ve kaynak araştırmaları sonucunda Antalya il merkezi ve ilçelerinde; 14 adet türbe yapısı günümüze asli haliyle ulaşmıştır. Geriye kalan 16 adet türbe yapısı son yıllarda yeniden inşa edilmiş olup toplam 30 adet türbe tespit edilmiştir. Söz konusu türbeler; Antalya il merkezi başta olmak üzere Alanya, Elmalı, Serik, Akseki, Finike, Gündoğmuş, İbradı, Korkuteli ve Manavgat ilçelerinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Antalya has managed to be an important center every period thanks to its climate, fertile soil and long coastline. The city of Antalya, which has been home to many civilizations for centuries, bears rich architectural traces of the past. Architectural structures, which are living witnesses of history, are among the most important elements that provide information about the experiences they have experienced and the changes they have undergone and their periods decisively. In the city, which contains architecturally important works, it was observed that the mausoleum structures were not sufficiently studied in terms of art history. A study entitled "Antalya shrines' was prepared with the idea of eliminating this deficiency. In our study, the tombs dating to Anadolu Selcuklu, principalities and Ottoman period in Antalya provincial center and districts were examined. The mentioned shrines were evaluated under two different main headings. As a result of field and Resource Research, fourteen mausoleum structures have reached today in the provincial center and districts of Antalya. The remaining sixteen mausoleum structures have been rebuilt in recent years, and a total of thirty shrines have been identified. Mentioned shrines; Antalya provincial center is mainly located in Alanya, Elmalı, Serik, Akseki, Finike, Gundogmus, Ibradi, Korkuteli and Manavgat districts.