Hava yolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair Avrupa Birliği hukuku ile Türk hukuku uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of European Union law and Turkish law practices regarding the rights of passengers traveling by air
  1. Tez No: 701886
  2. Yazar: SELİN DENİZ KÜFECİLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 261/2004 sayılı AB Tüzüğü, Havayoluyla Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik, SHY-YOLCU, yolcunun uçağa kabul edilmemesi, uçuş iptali, uçuş tehiri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacını yolcuların uçağa kabul edilmediği, uçuşlarının iptal veya tehir edildiği hallerde sahip oldukları asgari hakların AB hukuku ve Türk hukukunda incelenmesi oluşturmaktadır. Bu bakımdan çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Birlik hukuku ile Türk hukukunun kaynaklarına yer verilmiştir. Birlik hukukunun kaynakları anlatılırken ön karar prosedürü başta olmak üzere ATAD bünyesinde görülen beş dava türü ele alınmıştır. Bu bölümün amacı, Birlik ve Türk hukukunu giriş mahiyetinde ele alarak, yolcu haklarına ilişkin ön karar prosedürüyle verilmiş ATAD kararlarını incelemeden önce sistemin yapısı hakkında genel bilgi vermektir. İkinci bölümde yolcuların uçağa kabul edilmediği, uçuşlarının iptal veya tehir edildiği haller incelenmiş olup Birlik hukukunda yolcuların sahip olduğu haklara yer verilmiştir. 261/2004 sayılı AB Tüzüğü, Tüzüğün 2020 Değişiklik Teklifi ve Komisyon'un Covid-19'a ilişkin önerileri anlatılmış ve konu ile ilgili ATAD'ın Emirates Airlines, Wallentin-Hermann, Sturgeon gibi başlıca önemli kararları tercüme edilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise ikinci bölümde anlatılan konular Türk hukukundaki Havayoluyla Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU) çerçevesinde yine aynı sıralamayla ele alınmıştır. Konuya ilişkin Türk hukukundaki önemli kararlar dahil edilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the minimum rights that passengers traveling by air have in EU law and Turkish law in cases of denied boarding, cancellation, and delay. In this respect, the study is divided into three chapters. The sources of EU law and Turkish law are explained in the first chapter. Five types of cases are handled within the body of the Court of Justice of the European Union (CJEU) in particular preliminary proceedings addressed among the sources of EU law. The purpose of this chapter is to give a brief introduction to EU law and Turkish law and to give general information to the reader of the preliminary ruling decisions of the CJEU. Denied boarding, cancellation, delay, and the rights of the passengers in these cases are discussed in the second chapter. Firstly, provisions of Regulation (EC) No 261/2004, proposed amendments, and interpretative guidelines of the Commission in the context of the developing situation with Covid-19 are explained. Controversial decisions of CJEU such as Emirates Airlines, Wallentin-Hermann, Sturgeon have been translated into Turkish. In the third and final chapter, the same subjects are clarified in the same order within the Regulation regarding the Rights of Passengers Traveling by Air (SHY-YOLCU) in Turkish law. And the study has been completed by including some major decisions in Turkish law respecting the topic.