İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hızır Acil Ambulans çalışanlarının motivasyonunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Research of factors affecting motivation of İstanbul Metropolitan Municipality Hızır Emergency Ambulance workers
  1. Tez No: 701921
  2. Yazar: ÖZGÜR BURMALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ambulans, Hızır Acil, Motivasyon, Ambulance, Hızır Emergency, Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırmanın ana kütlesini İstanbul ili içerisinde Silivri'den Kartal'a kadar bulunan 35 istasyon kapsamında İBB'ye bağlı 112 Hızır Acil ambulanslarında çalışan 14 doktor, 120 paramedik, 144 ATT ve 120 sürücü oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında amaçlı bir örneklem seçimi uygulanmamış, ana kütle kapsamındaki tüm acil sağlık personeline ulaşılması hedeflenmiştir. Tamamlanan anket çalışması sonucunda toplam 324 kişiden geri dönüş alınmış, geri dönüş oranının yaklaşık %82 olduğu görülmüştür. Toplanan verinin değerlendirilmesinde IBM SPSS – 25 (Statistical Package for Social Science) paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Hızır Acil ambulans çalışanlarının motivasyonunu en çok arttıran faktörün örgütsel ve yönetimsel araçlar olduğu, ikinci sırada ise psiko-sosyal araçlar olduğu ve en az etkiye sahip olan motivasyon faktörünün ekonomik araçlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research mainly based on employees of 112 Hızır Emergency ambulances within 35 stations in the province of Istanbul (14 doctors, 120 paramedics, 144 ATTs and 120 drivers working in 112 Hızır Emergency ambulances) . It was aimed to reach all emergency health personel so a purposeful sampling selection was not applied. In this survey, whole staff was applied and only 324 personel (approximately 82%) gave feedback. IBM SPSS – 25 (Statistical Package for Social Science) package program was used to evaluate the collected data. As a result of the research, firstly the main factor that increases the motivation of Hızır Emergency ambulance employees is organizational and managerial tools,The second one is psycho-social tools. Finally, economic tools the least effect on motivation.