Öğretmenlerin toplumsal statüleri hakkında okul aile birliği başkanı ve üyelerinin görüşü
Thoughts of the chairman and the members of parents teacher association on social status of the teachers
- Tez No: 701926
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT MİSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Toplumsal Statü, Toplumsal Rol, Teaching Profession, Social Status, Social Role
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, okul aile birliği başkan ve üyelerinden oluşan öğrenci velilerinin bakış açısıyla öğretmenlik mesleğinin mevcut toplumsal statüsünün ne olduğunu ve bu statüyü olumlu ve olumsuz biçimde etkileyen etmenlerin neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler amaçlı örnekleme yöntemi ve maksimum çeşitlilik ilkesi kullanılarak belirlenmiş bir araştırma grubundan toplanmıştır. Öncelikle Afyonkarahisar'ın ilçelerinin sosyo- ekonomik gelişmişlik sıralamaları saptanmıştır. Gelişmişlik düzeyleri farklı dört ilçe seçilmiştir. Seçilen ilçelerde bulunan devlet ilkokul, ortaokul ve liselerinden ikişer okul alınmıştır.. Her okulda, o okulun aile birliği başkanı veya üyesi olan bir kişiyle görüşülmüştür. Böylece veriler toplam 24 kişiden oluşan araştırma grubundan alınmıştır. Görüşmelerde açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Verilen cevaplar araştırma soruları doğrultusunda çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel ve içerik analizi tekniği birlikte kullanılmıştır. Betimsel analizde belirli temalara ve alt temalara göre sınıflanan yanıtlar aynen kullanılmış; içerik analizinde ise temalar tekrarlanma sıklığına dayalı olarak sayısallaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin toplumsal statüsü; veliler tarafından toplumun beklediği mesleki ve sosyal rolleri yerine getirmelerine, giyim kuşamlarına özen göstermelerine vb. etmenlere göre değerlendirilmektedir. Veliler; öğretmenlerin genel olarak mesleklerini önemsedikleri, kendilerini mesleklerine adadıkları, ancak giyim kuşamlarına yeterince özen göstermedikleri görüşündedirler. Buna bağlı olarak öğretmenlerin toplumsal statülerini genel olarak yüksek görmektedirler. Velilere göre öğretmenlerin statüsünü etkileyen olumlu özelliklerinin daha fala olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to designate the prevailing social status of the teaching profession and the factors affecting this status positively and negatively, from the perspective of the students' parents including the chairman and the members of the parent-teacher association. Qualitative research method was used in the study. Data were collected from a research group using purposeful sampling method and maximum variety sampling method. First, the socio-economic development rankings of the districts of Afyonkarahisar were designated. Four of the districts were chosen which have different socio-economic development rankings. Two each of the public primary schools, secondary schools and high schools were selected from these districts. One person who is either the chairman or member of the parent-teacher association was interviewed. Thus, the data were collected through the research group which consists of 24 people. Open-ended questions were asked in the interviews. The answers were analyzed according to the research questions. Descriptive and content analysis techniques were used while analysing the data. In the descriptive analysis; the answers classified according to definite themes and sub-themes were used as they were, and in content analysis, the themes were digitized based on their frequency of recurrence. According to the research findings, the social status of the teachers is evaluated by the parents in consonance with the fulfillment of professional and social roles expected by the society, being attentive to their clothing etc. factors. Parents have the opinion that that teachers generally attach importance and devote themselves to their profession, but they do not pay attention to their clothing. İn this regard, parents describe the social status of the teachers as high in general. According to the parents, it was stated that the positive characteristics affecting the status of the teachers were more.