Kur'anî bir değer olarak yardımseverlik konusunun DİKAB müfredatında ele alınışı
The handling of charity as a Qur'anic value in the DİKAB curriculum
- Tez No: 701932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Değerler Eğitimi, Değer, Yardımseverlik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Commentary, Qur'an, Values Education, Value, Benevolence, Religious Culture and Moral Knowledge
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma“Kur'anî Bir Değer Olarak Yardımseverlik Konusunun Dikab Müfredatında Ele Alınışı”konusunu ele almaktadır. Konu ele alınırken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Kur'an-ı Kerim dersi konularının değerlerler bağlamında değerlendirilmesi yapılmaktadır. Hususi olarak da bu derslerde yardımseverlik değeri incelenmektedir. Bu derslerin ders kitapları gibi çeşitli materyalleri, bu tezin yararlandığı en önemli veriler arasındadır. Bu iki dersin seçilme nedeni, ders kitaplarının öğrencilere bir takım değerler kazandırma amacına dönük hazırlanmış olmasıdır. Elinizdeki bu tezde, 2016-2021 arasındaki ders materyalleri incelenmiştir. Bu ders kitaplarındaki konu ve değer ilişkisi ortaya konulmuş olup yardımseverlik değerinin de önemli derecede yer aldığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda Kur'an'da yardımseverlik ile alakalı konular ortaya konularak Kur'an-ı Kerim'in yardımseverlik değerinin benimsenmesini ve uygulanmasını sağladığı düşünülmektedir. Tez üç bölümden oluşup, birinci bölümde konun kavramsal çerçevesi, ikinci bölümde Kur'an ve yardımseverlik ve üçüncü bölümde din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile Kur'an-ı Kerim derslerinde değerler konuları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the subject of“The Handling of Charity as a Qur'anic Value in the Dikab Curriculum”While this subject is being discussed, the subjects of religious culture and ethics lesson are evaluated in the context of values. In particular, the value of benevolence is examined in these courses. Various materials of these courses, such as textbooks, are among the most important data that this thesis makes use of. The reason for choosing these two courses is that the textbooks have been prepared fort he purpose of gaining somevalues to the students. In this thesis in your hand, the course materials between 2016-2021 were examined. The subject and value relationship in these textbooks has been revealed and it has been determined that the value of benevolence is also important. At the same time, it is thought that by revealing the issues related to benevolence in the Qur'an, the value of benevolence, which is one of the important subjects of the Qur'an's values education, is adopted and applied. The thesis consists of three parts, in the first part the conceptual framework of the subject, in the second part the Qur'an and benevolence, and in the third part, the subjects of religious culture and moral knowledge and values in the Qur'an lessons are examined.