The impact of foreign direct investment and trade on economic growth in Gulf Cooperation council countries
Körfez İşbirliği konseyi ülkelerinde doğrudan yabancıyatırım ve ticaretin ekonomik büyümeye etkisi
  1. Tez No: 821530
  2. Yazar: NESRIN OTHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign direct investment, Trade, Economic growth, Cointegration test, PMG/ARDL, Causality test, Gulf Cooperation Council countries, Doğrudan yabancı yatırım, Ticaret, Ekonomik büyüme, Eşbütünleşme testi, PMG/ARDL, Nedensellik testi, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Recently, the economic growth has experienced several changes, beginning with trade agreements and partnerships that provide both possibilities and problems, as well as access to the installation of protective policies for international commerce. Governments are interested in the topic of imposing restrictions trade restrictions, and the themes of trade openness are discussed because otherwise investments won't give that all of these facts led to the conception of the idea for this study. The studies diagnose the reality of foreign trade, sheds light on the foreign investment in the GCC and the role assigned to it in realizing the vision of the future, as well as seeking to know the influence of foreign trade and FDI in the economic GCC. This research examines the possessions of FDI and trade between 1998 and 2020 on the GCC of Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman, K.S.A., and U.A.E. by the using of the PMG/ARDL. The outcome demonstrates that, in the long term, FDI is beneficial and important but that only at a 1% level, trade is bad and significant. However, according to short-term estimates, FDI has a big and negative result on economic growth while trade has no impact on GDP. And the study's test of causation demonstrates that there is no causality among FDI, trade and economic growth.
Özet (Çeviri)
Son zamanlarda, yüksek ekonomi, hem olasılıkları hem de sorunları sağlayan ticaret anlaşmaları ve ortaklıklardan başlayarak, uluslararası ticaret için koruyucu politikaların kurulmasına erişim ile başlayan çeşitli değişiklikler yaşamıştır. Hükümetler, katı ticaret kısıtlamaları getirme konusuyla ilgileniyorlar ve ticaret açıklığı temaları tartışılıyor çünkü aksi takdirde yatırımlar, tüm bu gerçeklerin bu çalışma fikrinin kavranmasına yol açtığını vermeyecek. Çalışmalar dış ticaretin gerçekliğini teşhis etmekte, yabancının KİK'TEKİ yatırım durumuna ve geleceğin vizyonunu gerçekleştirmede kendisine verilen role ışık tutmakta ve ticaretin etkisini bilmeye çalışmaktadır. dış ve doğrudan yabancı yatırımlar ekonomik KİK'TE. Bu araştırma, 1998-2020 yılları arasında doğrudan yabancı yatırım ve ticaretin Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri üzerindeki etkilerini incelemektedir. PMG / ARDL (Havuzlanmış Ortalama Grup / Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli) kullanılarak. Sonuç, uzun vadede doğrudan yabancı yatırımın faydalı ve önemli olduğunu, ancak% 1 düzeyinde ticaretin olumsuz ve önemli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, kısa vadeli tahminlere göre, dyy'nin ekonomik büyüme üzerinde büyük ve olumsuz bir etkisi varken, ticaretin GSYİH üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Ve çalışmanın nedensellik testi, doğrudan yabancı yatırım, ticaret ve ekonomik büyüme arasında bir nedensellik olmadığını göstermektedir.