The Islamic urban academic elite: Transposition of academic capital in İstanbul from the 1970s to 2010s
Kentteki İslami akademik seçkinler: 1970–2010 arasında İstanbul'da akademik sermayenin dönüşümü ve aktarımı
- Tez No: 701996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ BÜYÜKOKUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademik sermaye, kültürel sermaye, eğitim alanı, akademi alanı, İslami seçkinler, İslami hareketler, İslami habitus, İslami gençlik, İslamcılık, Türkiye, Academic capital, cultural capital, field of education, field of academy, Islamic elites, Islamic movements, Islamic habitus, Islamic youth, Islamism, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez 1970-2010 yılları arasında İstanbul'da İslami akademik sermaye birikiminin toplumsal dinamiklerini açıklamaktadır. Tez kapsamında Türkiye'de İslami aktörlerin akademik alanda artan görünürlüğüne zemin hazırlayan sosyal yapıyı tahlil etmek için 19 İslami genç ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yürütülmüştür. Genç İslami failleri akademik kariyer arayışına yönlendiren faktörleri açıklamak için kentlerde yaşayan İslami akademik seçkinler habitusunun makro ve mikro dinamikleri incelenmiştir. Türkiye'deki sosyal çatışmaların gerçekleştiği temel eksenlerin tespitine dair bütüncül bir perspektif sunabilmek saikiyle Pierre Bourdieu'nün sosyal teorisinden faydalanılmıştır. Sembolik mücadelelerin sosyal çatışmalardaki merkezi konumunun tespitinin ardından, İslami hareketlerin farklı sosyal sınıflara mensup bireyleri mobilize edebilmesini mümkün kılan sosyal yapı açıklanmıştır. Bu bakış açısı, akademik sermayenin sembolik alandaki mücadelelerdeki rolünün açıklanmasına temel oluşturmuştur. Bu çerçevede İslami gençlerin akademik faaliyetlerlere duydukları ilgiyi açıklamak için en çok referans verdikleri sekiz faktör açıklanmıştır. Toplumsal cinsiyet ve sınıf farklılıkları analizlere dahil edilerek, faillerin akademik alana dair algılarına etki eden farklı olgular ortaya konmuştur. Saha bulgularına dayanarak Türkiye'de sosyal uzamın iki temel eksen etrafında organize olduğu söylenebilir: kültürel/ekonomik sermaye ve sembolik sermaye. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında deneyimlenen profesyonel insan kaynağındaki gözardı edilemez azalışa karşı yeni rejim daha çok insanı yüksek öğretime dahil etmeyi amaçlayan politikaları yürürlüğe koydu. Bu politikalar cumhuriyetin seküler prensiplerini benimsemeyen yeni bir profesyonel sınıfın ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. Yeni elitler ve kültürel/ekonomik olarak dışlanmış toplumsal kesimler arasındaki ortaklık Türkiye'de İslami hareketlere ikili bir yapı kazandırdı. Talepleri, yaşantıları ve stratejileri çeşitlilik gösteren bu iki toplumsal grup Kemalist elitlerin sembolik alandaki hegemonyasına karşı İslami bir sembolik dil aracılığıyla ortaklık kurdu. Bu fenomen, alt sınıfların taleplerinin hareketin tamamına atfedilerek Islami hareketlerin yanlış bir şekilde sistem karşıtı olarak değerlendirilmesine yol açtı. Ekonomik ve kültürel açıdan mahrum toplumsal gruplar dışlandıkları alanların kurallarını değiştirmeyi amaçlarken, İslami eğilimli üst sınıflar egemenlik alanındaki pozisyonlarını dönüştürmek amacıyla İslami sembolik sermayenin değerini arttırmak gayesindeydi. İslam'ın sınıf farklılıklarının altını oyan prensipleri, söz konusu iki grubun çeşitlilik gösteren taleplerinin melezleşmesi sonucunu doğurdu. İslamcılık cumhuriyetçi elitlerin sembolik hegemonyasına karşı bir ittifak olarak doğduğu için akademi İslamcı faillerin mücadele mevkii olarak gördüğü alanlardan biri olageldi. Meşru algı kategorilerinin üretimi üzerinde hak sahibi olmak için İslami habitus akademik üretimi araçsallaştırmıştı. Ne var ki, sembolik alandaki dönüşümler akademik faaliyetlerin siyasal anlamının bireyselleşmesine yol açtı. Araştırmanın bulguları genç faillerin akademik kariyer seçimlerinin arkasındaki melez motivasyonları göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explain the accumulation of Islamic academic capital in Istanbul between the 1970s and 2010s. Based on semi-structured in-depth interviews with 19 Islamic individuals, I analyzed the structure of the social space of Turkey that gave rise to the increased visibility of Islamic individuals in the academic field. By focusing on both macro and micro levels, I paid attention to the structure of the Islamic urban academic elite habitus to explain the factors that motivate young Islamic individuals to pursue academic career. In order to have a comprehensive perspective, first I utilized Bourdieusian social theory to explain the main axes of social conflicts in Turkey. By underlining the centrality of symbolic struggles in social conflicts, I revealed how Islamic movements mobilize people from different social classes by referring to Islam. The perspective enabled me to explain the role of academic capital in acquiring legitimacy in the symbolic field. Based on this framework, I presented the eight most referred motivations behind Islamic youth's interest in academic activity. By introducing gender and class differences in analysis, I aimed to cover different aspects that influence agents' perceptions about the academic field. Based on the findings of the fieldwork, I claimed the social space of Turkey is built upon two axes: cultural/economic capital and symbolic capital. Due to the decrease in professional human resources in the late Ottoman era, the new republic introduced education policies to involve more people in higher education. These policies resulted in the rise of a new professional class that has not embraced the secular norms of the republic. The coalition of the new elites with the culturally and economically marginalized population led to a dual structure in the Islamic movements in Turkey. Although the demands, habits, and strategies of these two compounds have been diverse, Islamic symbolic language united them against the hegemony of Kemalist elites in the symbolic field. This phenomenon led to misinterpretation of Islamic movements as anti-systemic by attributing the demands of the lower classes to the whole movement. Although economically and culturally deprived segments of society seek to challenge the rules of the fields that they are excluded from, upper-class individuals with religious tendencies aimed to increase the value of their symbolic capital to reach better positions in the field of power. Due to the principles of Islam that undermine class differences, the diverse demands of the two groups became blended. Since Islamism is built upon the alliance against the symbolic hegemony of republican elites, academia is one of the fields that Islamic agents perceived as a site of struggle. In order to acquire the right to articulate legitimate categories of vision and division, Islamic habitus instrumentalized academic production. Nevertheless, the changes in the structure of symbolic space gave rise to the individualization of the political meaning of academic activity. The findings of the research showed how young agents have hybrid motivations to pursue academic career.