Determination of the relationship between C-ABL tyrosine kinase and yap in response to DNA damage in mouse granulosa cells
Fare granüloza hücrelerinde DNA hasarına yanıtta C-ABL tirozin kinaz ve yap arasındaki ilişkinin belirlenmesi
- Tez No: 702104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YABA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Granulosa cell (GC), Yes-associated protein (YAP), Abelson tyrosine kinase (c-Abl), Hydrogen peroxide (H2O2), Granulosa cell (GC), Yes-associated protein (YAP), Abelson tyrosine kinase (c-Abl), Hydrogen peroxide (H2O2)
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Granüloza hücreleri, ovaryumda oositin olgunlaşması için gerekli olan fiziksel desteği ve mikro ortamı sağlayan birincil hücre tipidir. Granüloza hücre proliferasyonu, sağlıklı bir folikülün gelişimi, olgunlaşması, ovulasyonu ve atrezi mekanizması için çok önemlidir. Yes ile ilişkili protein (YAP), Hippo sinyal yolağı inaktif hale geldiğinde çekirdeğe yerleşerek aktif hale gelmektedir. Abelson tirozin kinaz (c-Abl) ise DNA hasarı ile aktive edilebilen ve apoptoz, stres yanıtı ve adhezyon gibi hücresel olaylarda işlev gören bir tirozin kinaz türü olarak bilinmektedir. DNA hasarı altında, c-Abl'in YAP'ın onkojenik fonksiyonunu tümör baskılayıcı fonksiyona değiştirdiği bilinmektedir. Bu tez çalışmasında fare granüloza hücrelerinde 2.5μM,5μM,10μM,20μM ve 50μM hidrojen peroksit (H2O2) konsantrasyonlarına ve 100μM, 200μM, 400μM hidrojen peroksit konsantrasyonlarına yanıt olarak c-Abl ve YAP ekspresyonundaki değişiklikleri çift immunofloresan boyama yöntemi ve western blot yöntemi ile ortaya koymayı amaçladık. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, c-Abl'in nükleer ekspresyonunun 5μM, 10μM, 20μM, 50μM şeklinde artan hidrojen peroksit ile muamele edilen granüloza hücrelerinde kontrole kıyasla azaldığı ortaya çıktı. Benzer şekilde c-Abl'in nükleer ekspresyonu, artan hidrojen peroksit konsantrasyonlarına yanıt olarak sitoplazmik c-Abl'in aktive edilebileceği anlamına gelen pozitif kontrol ile karşılaştırıldğında 100 μM, 200 μM ve 400 μM hidrojen peroksit ile muamele edilmiş granüloza hücrelerinde de azalmıştır. Sonuçlara göre bu sitoplazmik c-Abl aktivitesi, normal granüloza hücrelerinde nükleer YAP seviyesinin korunmasına ve p73 ekspresyonunun artmasına neden olmuştur. Bulgularımız, oksidatif stres ile c-Abl/YAP aktivasyonuna bağlı granüloza hücrelerinin çoğalması, göçü ve apoptozu arasındaki boşluğu doldurabilmek için c-Abl ve YAP arasındaki sinyal ilişkisinin belirlenmesinin oldukça önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Granulosa cells are the crucial type of cell in the ovarian tissue. These cells provide the physical support and microenvironment necessary for the development and maturation of oocyte. Granulosa cell proliferation and function are very curicial for a healthy follicle development, maturation, ovulation and atresia. Yes-associated protein (YAP) translocates to the nucleus and becomes activated when Hippo pathway is inactivated. c-Abl is a tyrosine kinase which can be activated by DNA damage and functioning in apoptosis, stress response and adhesion. It has been known that under the DNA damage, c-Abl alters the oncogenic function of YAP to tumor supressor. In this thesis study, by performing double immunofluorescence staining and immunoblotting assay, we aimed to exert the changes in the expression of c-Abl and YAP in response to 2.5μM, 5μM, 10μM, 20μM, 50μM hydrogen peroxide (H2O2) concentrations and 100μM, 200μM and 400μM hydrogen peroxide (H2O2) concentrations in mouse GCs. According to the results, it was obvious that the nuclear expression of c-Abl decreased in 5μM, 10μM, 20μM, 50μM H2O2 concentrations. Similarly, nuclear localization of c-Abl decreased in 100μM, 200μM and 400μM H2O2 treated GCs in compare with positive control which meant that cytoplasmic c-Abl could be activated in response to increasing H2O2 concentrations. According to the results, this cytoplasmic c-Abl activity caused to preserved nuclear YAP and increased p73 protein expression in normal GCs. Our findings indicated that to the fill the gap between oxidative stress and c-Abl/YAP activation-dependent GCs proliferation, migration and apoptosis, the determination of signaling relation between c-Abl and YAP is very important.