İntrakraniyal araknoid kistlerin cerrahi yaklaşım tekniklerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of surgical approach techniques of intracranial arachnoid cists
- Tez No: 702148
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TEHLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Araknoid kist, mikrocerrahi fenestrasyon, endoskopik fenestrasyon, kistoperitonel şant, Arachnoid cyst, microsurgical fenestration, endoscopic fenestration, cystoperitoneal shunting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: İntrakraniyal araknoid kistleri bening olmalarına rağmen çeşitli semptomlar nedeniyle başvuru sebebi olabilirler. Cerrahi tedavilerinde mikrocerrahi ile fenestrasyon, endoskopik fenestrasyon, kistoperitonel şant teknikleri ve bu tekniklerin kombinasyonu uygulanabilir. Biz intrakraniyal araknoid kist tanısı ile mikrocerrahi ile fenestrasyon, endoskopik fenestrasyon, kistoperitonel şant teknikleri veya bu tekniklerin kombinasyonu uygulanarak opere ettiğimiz hastaların sonuçlarını literatür eşliğinde değerlendirdik. Gereç ve Yöntemler: 2010 - 2020 yılları arasında kliniğimizde intrakraniyal araknoid kist tanısı ile opere edilen 66 hasta retrospektif olarak incelendi. Tercih edilen cerrahi tekniğe bağlı olarak yakınmalarının ve kist hacimlerinin değişimleri, epilepsi ve elektrofizyolojik değişimleri, cerrahi sonrası komplikasyon ve nüks oranları, hastane yatış süreleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların cinsiyet dağılımı 11(%16,7) kadın, 55(%83,3) erkek olup yaş ortalaması 19,38 ± 1,76, yaş 0-67 arasında değişmekteydi. 32(%48,5) hastaya mikrocerrahi ile fenestrasyon, 17(%25,8) hastaya endoskopik fenestrasyon, 11(%16,7) hastaya kistoperitonel şant ve 6(%9,1) hastaya endoskopik fenestrasyon ile kistoperitonel şant teknikleri beraber uygulandı. 65(%98,5) hastada yakınmaları iyileşirken 1 (%1,5) hastada iyileşme gözlenmedi. Kist hacmi değişimi ortalama 68,54 ± 10,67 ml (0,39-624,96 ml), kist hacim değişim oranı ortalama %40,68 ± 2,23 (%1-92) saptandı. 57 (%86,4) hastada postoperative komplikasyon, 11 (%16,7) hastada nüks gelişti. Hasta yatış süresi 7,8 ± 0,74 gün (2-25 gün) olarak saptandı. Sonuç: İntrakraniyal araknoid kistlerde fenestrasyonun iyi bir tercih olacağını; fenestrasyon yönteminin seçimde ise cerrahın tecrübesinin belirleyici olacağını düşünmekteyiz. Şant uygulamasının iyi bir alternatif olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Although intracranial arachnoid cysts are benign, they can be a reason for admission due to various symptoms. Microsurgical fenestration, endoscopic fenestration, cystoperitoneal shunt techniques and a combination of these techniques can be used in surgical treatments. We evaluated the results of the patients who were operated with the diagnosis of intracranial arachnoid cyst by using microsurgical fenestration, endoscopic fenestration, cystoperitoneal shunt techniques or a combination of these techniques in the light of the literature. Materials and Methods: 66 patients who were operated with the diagnosis of intracranial arachnoid cyst in our clinic between 2010 and 2020 were retrospectively analyzed. Depending on the preferred surgical technique, changes in complaints and cyst volumes, epilepsy and electrophysiological changes, postoperative complications and recurrence rates, and length of hospital stay were evaluated. Results: The gender distribution of the patients was 11 (16.7%) female and 55 (83.3%) male, with a mean age of 19.38 ± 1.76 years, age ranged from 0 to 67. Microsurgical fenestration in 32 (48.5%) patients, endoscopic fenestration in 17 (25.8%) patients, cystoperitoneal shunt in 11 (16.7%) patients, and endoscopic fenestration and cystoperitoneal shunt techniques in 6 (9.1%) patients. . While symptoms improved in 65 (98.5%) patients, no improvement was observed in 1 (1.5%) patient. The average change in cyst volume was 68.54 ± 10.67 ml (0.39-624.96 ml), and the average cyst volume change rate was 40.68 ± 2.23% (1-92%). Postoperative complications occurred in 57 (86.4%) patients, and recurrence occurred in 11 (16.7%) patients. The length of stay was 7.8 ± 0.74 days (2-25 days). Conclusion: Fenestration would be a good choice in intracranial arachnoid cysts; We think that the surgeon's experience will be decisive in the selection of fenestration method. We think that shunt application will be a good alternative.