Çocukluk çağı araknoid kist olgularının değerlendirilmesi
Assessment of cases of childhood arachnoid cyst
  1. Tez No: 522879
  2. Yazar: GÜL DENİZ COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT BORA ÇARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: araknoid kist, kraniyal görüntüleme, baş ağrısı, nöbet, gelişim geriliği, arachnoid cyst, cranial imaging, headache, seizure, developmental retardation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araknoid kist çocuklarda intrakraniyal görüntülemelerde sık rastlanan bir bulgudur. Çocuklarda çeşitli klinik belirtilere ve semptomlara neden olabilir. Bu çalışmada kraniyal manyetik rezonans görüntülemesi yapılan çocuk olgularda, araknoid kist olgularının prevalansını, semptomlarını ve zaman içindeki seyrini daha iyi tanımlamayı amaçladık. İntrakraniyal araknoid kistlerin tespit edildiği 309 olguda klinik ve demografik bilgiler kaydedildi ve kist boyutu ve yeri gibi görüntüleme özellikleri değerlendirildi. Verilerin analizi için SPSS 15 programı kullanıldı. Kraniyal manyetik rezonans görüntülemede araknoid kist saptanan hastaların 97'si (%31,4) kız ,212'si (%68,6) erkek olmak üzere 309 kişiden oluşmakta olup yaş ortalaması 9,3 (5,0) yıl idi. Kistlerin 28 hastada (%9,1) anterior fossada, 129 hastada (%41,7) orta fossada, 136 hastada (%44,0) posterior fossada, 16 hastada (%5,2) diğer lokalizasyonlarda yerleştiği saptandı. Kistlerin 77 hastada (%24,9) sağ hemisferde, 169 hastada (%54,7) sol hemisferde, 63 hastada (%20,4) bilateral yerleştiği saptandı. Tekrarlayan kraniyal manyetik rezonans görüntülemesi olan hastaların 98'inde (%55,1) tekrarlayan görüntülemelerde değişiklik saptanmadı. Araknoid kistler, pediatrik hastalarda intrakraniyal görüntülemede yaygın rastlantısal bir bulgudur. Araknoid kistlerde radyolojik tanı aşamasında bir konsensusun sağlanabileceğini, ancak tedavi aşamasındaki mevcut olan karmaşanın uzun yıllar daha sürebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Arachnoid cyst is a common finding in children with intracranial noroimaging, which can cause clinical signs and symptoms in children. In this study, we aimed to better describe the prevalence, symptoms and course of arachnoid cyst cases in children with cranial magnetic resonance imaging. In 309 cases where intracranial arachnoid cysts were detected, clinical and demographic information was recorded and imaging features such as cyst size and location were evaluated. The data were analyzed using the SPSS 15 programe. The mean age of the patients was 9,3 (± 5,0) years, with 97 (% 31,4) female and 212 (68,6%) males. Cysts were found in 28 patients (9,1%) in the anterior fossa, 129 patients (41,7%) in the middle fossa, 136 patients (44,0%) in the posterior fossa and 16 patients (5,2%) in the other localizations. Cysts were found in 77 patients (24,9%) in the right hemisphere, 169 patients (54,7%) in the left hemisphere, and 63 patients (20,4%) bilaterally. In 98 (55,1%) of the patients with recurrent cranial magnetic resonance imaging, no change was observed in recurrent imaging. Arachnoid cysts are a common coincidental finding in intracranial imaging in pediatric patients. We conclude that a consensus may be achieved at the stage of radiological diagnosis in arachnoid cysts, but we believe that the complexity present at the treatment stage may last for many years.