Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran hastaların antibiyotikler hakkında bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
To evaluate the knowledge and behaviors of patients who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Ibni Sina and Cebeci Hospital Family Medicine outpatient clinic about antibiotics.
- Tez No: 702147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SELDA TEKİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, bilgi, davranış, direnç, yanlış kullanım, Antibiotic, knowledge, behaviori, resistance, misuse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Antibiyotikler tıpta birçok açıdan devrim yarattı ve sayısız hayat kurtarıldı. Bakteriyal penisilinazın tespit edilmesiyle birlikte penisilinin yapısını kimyasal olarak değiştirmek için sentetik çalışmalar yapılmaya başlandı ve yeni antibiyotikler bulundu. Ancak, antibiyotiklerin sık ve hatalı kullanımları ilaçlara dirençli türlerin hızla ortaya çıkmasına neden oldu. Antimikrobiyal direnç, dünya çapında yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkili önemli bir halk sağlığı sorunudur. Antimikrobiyallerin yanlış kullanımı insanların normal mikrobiyomunu değiştirir ve patojenik bakterilerin büyümesini ve enfeksiyonlara duyarlılığı artırabilir. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı insan sağlığına olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik bir sorundur. Bu çalışmanın amacı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina ve Cebeci Hastanesi Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların antibiyotikler hakkında bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Çalışmada ayrıca hastaların bilgi ve davranış değerlendirmesi sonucunda gerek duyulursa; hastalara antibiyotiklerin kullanım şekilleri ve dozları, yanlış kullanımı durumunda zararları hakkında bilgi verilmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina ve Cebeci Hastanesi Aile hekimliği polikliniğine başvuran 387 hastanın demografik özellikleri hakkında bilgi toplamak üzere 7 soruluk bir anket, ikinci kısımda ise hastaların antibiyotikler hakkındaki bilgi düzeyini ölçen 9 soruluk bir anket kullanılmıştır. Üçüncü kısımda ise hastaların antibiyotikler hakkındaki bilgi ve davranışlarının değerlendirildiği 20 soruluk bir anket kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada katılımcıların 150'si (%38,8) erkek, 237'si (%61,2) kadındır ve genel yaş ortalamaları 38,4±9,5'dir. Katılımcıların %13,4'ü ilkokul, %7,8'i ortaokul, %26,4 lise ve %52,4'ü üniversite mezunudur. Çalışmaya dahil edilen kadın ve erkekler arasında bilgi düzeyi bakımından anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmada ayrıca bilgi düzeyi bakımından eğitim durumu, çocuk sayısı ve meslek kategorileri arasında da anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmada antibiyotik kullanım davranışları ile de bilgi düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: Genel olarak çalışmamızda antibiyotik ile ilgili bilgi ve davranışların istenmeyen düzeyde olduğu, bilgi düzeyinin düşük olduğu ve yanlış antibiyotik kullanımının yaygın olduğu sonucuna vardık. Bunu önlemek için antibiyotik bilinci geliştirilimesine yönelik programlar yaygınlaştırılmalı, seminer ve eğitimler artırılmalı, televizyon ve radyolarda farkındalık amaçlı daha çok yayın yer almalı ve gerektiğinde aile hekimleri tarafından hastalar daha çok bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim:Antibiotics have revolutionized medicine in many ways and countless lives have been saved. With the detection of bacterial penicillinase, synthetic studies began to chemically change the structure of penicillin and new antibiotics were found. However, the frequent and misuse of antibiotics has led to the rapid emergence of drug-resistant strains. Antimicrobial resistance is an important public health problem associated with high mortality and morbidity worldwide. Misuse of antimicrobials alters the normal microbiome of humans and can increase the growth of pathogenic bacteria and susceptibility to infections. Irrational use of antibiotics is an economic problem besides its negative effects on human health. The aim of this study is to evaluate the knowledge and behaviors of patients who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Ibni Sina and Cebeci Hospital Family Medicine outpatient clinic about antibiotics. In addition, if required as a result of the patients' knowledge and behavior evaluation; It was planned to inform patients about antibiotics, their usage patterns and doses, and their harms in case of misuse. Materials and Methods:In the study which applied to Ankara University Faculty of Medicine Ibni Sina and Cebeci Hospital Family Medicine Polyclinics, a 7-question questionnaire was used to collect information about the demographic characteristics and in the second part, a questionnaire with 9 questions measuring the knowledge level of the patients about antibiotics was used. In the third part, a 20-question questionnaire was used in which the knowledge and behavior of patients about antibiotics were evaluated. Results: In the study, 150 (38.8%) of the participants were male, 237 (61.2%) were female and their general mean age was 38.4 ± 9.5. 13.4% of the participants are primary school graduates, 7.8% secondary school, 26.4% high school and 52.4% university graduates. A significant difference was found between men and women included in the study in terms of knowledge level. The study also found a significant difference between educational status, number of children and occupation categories in terms of knowledge level. In the study, significant differences were found between antibiotic use behaviors and levels of knowledge. Conclusion:In general, in our study, we concluded that knowledge and behaviors about antibiotics were at an undesirable level, the level of knowledge was low, and the wrong antibiotic use was common. In order to prevent this, programs for developing antibiotic awareness should be expanded, seminars and trainings should be increased, more publications should be broadcast on television and radio for awareness and patients should be informed more by family physicians when necessary.