Aktif (MASW) ve pasif (ReMI) kaynaklı dispersiyon eğrilerinin birleşik ters çözümü ile Vs100 hız yapısının belirlenmesi
Determination of Vs100 velocity structure by using joint inversion of active (MASW) and passive (ReMI) source methods dispersion curves
- Tez No: 702197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR SERKAN IRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dispersiyon, MASW, Sismik, VS100, Yüzey Dalgası, Dispersion, Masw, Seismic, VS100, Surface Waves
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bir deprem sonucunda bir noktada oluşan kuvvetli yer hareketinin büyüklüğü, o noktadaki sığ zemin yapısına bağlıdır. Vs30 hız ya Wpısı (30 metredeki ortalama kayma dalga hızı) depreme dayanıklı yapı tasarımı için kullanılan yönetmeliklerde, büyütme olarak adlandırdığımız zemin tepkisinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Ancak kalın sedimanlar veya alüvyonlardan oluşan zeminlerde Vs30 hızının zemin tepkisinin belirlenmesinde yetersiz kaldığı, uzun peryodlu salınımların (T > 0,5 sn) daha derin hız yapısından etkilendiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla özellikle kalın alüvyonların üzerinde yer alan bölgelerde oluşacak olan kuvvetli yer hareketinin büyüklüğünün deneysel olarak belirlenmesinde Vs30'dan ziyade Vs100 hızının (100 metredeki ortalama kayma dalga hızı) belirlenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada AFAD tarafından işletilen 74 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu altındaki sığ hız yapısı (VS100) ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, istasyonların olduğu noktalarda aktif (MASW) ve pasif kaynaklı (ReMI) yöntemlerinden elde edilen verileri birlikte kullanılarak, temel mod ve yüksek modların daha belirgin olması sağlanmış ve araştırma derinliğinin arttırılırmıştır. Elde edilen dispersiyon görüntülerinin birleştirilmesiyle elde edilen yeni görüntü üzerinde temel mod tekrar işaretlenerek yeni dispersiyon eğrisi elde edilmiş ve elde edilen bu temel mod eğrisinin ters çözümünden, 74 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu altındaki ilk 100 metrelik kısmın 1 boyutlu (1D) hız yapısı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When an earthquake occur, pick ground acceleration (PGA) of a point depends on the shallow ground structure at that point. The VS30 velocity structure is used in the regulations used for earthquake resistant structure design to determine the ground response, which we call amplification. However, it is emphasized that in grounds consisting of thick sediments.VS30 velocity is insufficient in determining the ground response, and long-period oscillations (T> 0,5 sec) are affected by deeper velocity structure. Therefore, determining the velocity of VS100 rather than VS30 become importance in experimentally determining the pick ground acceleration of the strong ground motion that will occur especially in regions located on thick sediments. In this study, the shallow velocity structure under 74 strong ground motion stations operated by AFAD has been tried to be revealed. For this purpose, using the data obtained from active source (MASW) and passive source (ReMI) methods together at the stations where the stations are located, the fundamental mode and higher modes have been made more pronounced and the research depth has been increased. The new dispersion curve was obtained by marking the fundamental mode again on the new image obtained by combining the obtained dispersion images, and from the inverse solution of this fundamental mode curve, a 1-dimensional (1D) velocity structure (VS100) under 74 strong ground motion stations was obtained.