Ordu il merkezinde çalışan hekimlerde defansif (çekinik) tıp uygulamalarının araştırılması
Evaluation of defensi̇ve (recessive) medicine practices in physicians working in ordu provincial center
- Tez No: 702234
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Defansif tıp, Malpraktis, Ordu Devlet Hastanesi, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hekim, Defensive medicine, Medical malpractise, Ordu State Hospital, Ordu University Training and Research Hospital, Physicians
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Tıbbi malpraktis, hekimin tedavisini uyguladığı sırada eksik veya hatalı bilgisi nedeniyle tedavi ettiği hastanın zarar görmesidir. Tıbbi malpraktise bağlı artan davalar sonucunda 1970'li yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde hekimler savunma tıbbı (defansif tıp) uygulamaya başlamışlardır. Defansif tıp hekimlerin kendilerini, açılabilecek olası davalardan korumak için birtakım güvence ya da kaçınma davranışlarıdır ve bunu hastanın tedavisinden öncelikli tutarlar. Defansif tıp kavramı ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada amacımız Ordu Devlet Hastanesi ve Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki hekimlerin defansif tıp uygulamaları hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Mayıs 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında Ordu Devlet Hastanesi ve Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan hekimler oluşturmuştur. Toplamda 287 hekime ulaşılmış olup yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. İki hastanede de dahili ve cerrahi alanda görev yapan hekimlerimize“Defansif Tıp Uygulamaları Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda toplamda 287 hekime ulaşılmış olup; çalışmamıza katılan 287 hekimin 96'sı (%33.4'ü) Ordu Devlet Hastanesi'nde; 191'i (%66.6'sı) Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Katılımcıların %50.2'si 25-35 yaş aralığında yer almakta, %32.4'ünün 1-5 yıllık hekim olduğu görülmüştür. Katılımcıların toplam defansif tıp uygulamaları tutum puanı ortalaması 46.3; minimum puanı 22.0 ve maksimum puanı 63.0 olarak elde edilmiştir. Sonuç: Ülkemizde ve Dünya'da yüksek düzeyde gözlenen defansif tıp uygulamaları yaptığımız çalışmada Ordu'da da yüksek düzeyde bulunmuş olup giderek yaygınlaşma endişesiyle hastalara ve sosyal güvence sistemine zarar verebileceği düşünülmüştür. Bunun önüne geçmek için TCK'da hekimler veya sağlık çalışanlarına özel açık kanunlar çıkartılması; hekimlerin mesleklerini icra ederken daha rahat ve keyifli ortamda çalışmaları üzerindeki baskıları azaltacak; böylece kendinden emin bir şekilde, gelen karmaşık hastayı geri çevirmeyecek veya bir şey atlarım korkusuyla gereksiz ek incelemede bulunmayacak. Ayrıca herhangi bir dava açıldığında o davaya atanan bilirkişilerin tecrübeli ve hukuk ve tıp alanında yetkin olması ile defansif tıbbı azaltmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Medical malpractice is the harm to the patients they treat due to incomplete or erroneous knowledge of physicians. As a result of increasing lawsuits related to medical malpractice, physicians started to practice defense medicine in the United States at the end of the 1970s. Defensive medicine is a set of reassurance or avoidance behaviors of physicians to protect themselves from possible lawsuits, and they prioritize this over the treatment of the patient. Defensive medicine is becoming widespread in our country. In this study, our aim is to evaluate the opinions of physicians in Ordu State Hospital and Ordu University Training and Research Hospital about defensive medicine practices. Materials and Methods: The population of the research consisted of physicians working at Ordu State Hospital and Ordu University Training and Research Hospital between May 2020 and May 2021. A total of 287 physicians were reached, were surveyed face-to-face,“Defensive Medicine Practices Attitude Scale”was applied to our physicians working in the internal and surgical fields in both hospitals. Results: In our study it has reached a total of 287 physicians. 96 (33.4%) of 287 physicians were in Ordu State Hospital; 191 (66.6%) of them work at Ordu University Training and Research Hospital. It was observed that 50.2% of the participants were between the ages of 25-35 and 32.4% were physicians who worked for 1-5 years. The mean total defensive medicine practices attitude score of the participants was 46.3; the minimum score was 22.0 and the maximum score was 63.0. Conclusion: Defensive medicine practices, which are observed at a high level in our country and in the world, were found at a high level in Ordu province in our study, and it was thought that it could harm the patients and the social security system due to the concern of increasing prevalence. Enacting clear laws specific to physicians in the Turkish Criminal Code; It will reduce the pressure on physicians to work in a more comfortable and pleasant environment while performing their profession. So that physicians will confidently not turn down the incoming complex patient or make unnecessary additional investigations for fear of missing something. Also when a lawsuit is filed, it may be possible to reduce defensive medicine if the experts assigned to that case are competent in the field of law and medicine.