Kronik boyun ağrılı hastalarda alet yardımlı yumuşak doku mobilizasyonunun etkinliği
Effectiveness of instrument assisted soft tissue mobilization in patients with chronic neck pain
- Tez No: 702322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BAŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Alet Yardımlı Yumuşak Doku Mobilizasyonu, Klasik Fizik Tedavi Modaliteleri, Kronik Boyun Ağrısı, Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization, Classical Physical Therapy Modalities, Chronic Neck Pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Kronik boyun ağrılı hastalarda alet yardımlı yumuşak doku mobilizasyonunun etkinliğini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 40-70 yaş aralığında 60 kronik boyun ağrılı kadın birey dahil edilmiştir. Bireyler, müdahale (n=30) ve kontrol (n=30) grubu olacak şekilde randomize olarak ikiye ayrıldı. Tedavi başlangıcında ve 3. haftanın sonunda olmak üzere 2 kere değerlendirme yapıldı. Çalışmaya ölçümler ile başlandı. Ağrının şiddetini değerlendirmek için VAS (Vizüel Analog Skala), eklem hareket açıklığı ölçümü için gonyometre, boyun özür durumunu değerlendirmek için Boyun Özürlülük İndeksi kullanıldı ve tüm veriler katılımcı takip formuna kaydedildi. Her iki gruba da 3 hafta (15 seans) standart kronik boyun ağrısında uygulanan fizik tedavi modaliteleri (Ultrason, İnfraruj, TENS) uygulandı ve izometrik, izotonik, germe ve gevşeme egzersizleri bulunan ev egzersiz programı verildi. Ek olarak Müdahale grubuna Alet Yardımlı Yumuşak Doku Mobilizasyonu haftada 3 kere olmak üzere 1 gün arayla (9 seans) uygulandı. Bulgular: Kronik boyun ağrılı kadın hastaların müdahale ve kontrol gruplarında yaş gruplarına, eğitim durumlarına, VKİ gruplarına göre VAS skorlarının tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçümleri arasında fark olduğu, uygulanan tedavi sonrası iyileşme gösterdikleri saptanmıştır. Kadınların yaş grupları, eğitim durumları ve VKİ gruplarına göre EHA ölçümlerinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası arasında fark olduğu, uygulanan tedavi sonrasında iyileşme gösterdikleri saptanmıştır. Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ) ölçümleri yönünden değerlendirildiğinde, yaş grupları, VKİ grupları ve eğitim durumlarına göre tedavi öncesi ve tedavi sonrası arasında fark olduğu, uygulanan tedavi sonrasında iyileşme gösterdikleri saptanmıştır. Kronik boyun ağrılı kadın hastaların müdahale ve kontrol gruplarının VAS skorları, EHA ölçümleri ve BÖİ ölçümlerinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası arasında fark olduğu, uygulanan tedavi sonucu tedavi sonrasında iyileşme gösterdikleri saptanmıştır. Sonuç: Kronik boyun ağrılı hastalarda alet yardımlı yumuşak doku mobilizasyonun sadece klasik fizik tedavi modaliteleri uygulanan hastalara göre ağrıyı azaltmada, eklem hareket açıklığını arttırmada ve boyun özürlülük durumunu iyileştirmede daha etkili olduğu bulunmuştur. Kronik boyun ağrılı hastaların tedavisinde, klasik fizik tedavi modaliteleri ile birlikte alternatif bir yöntem olarak alet yardımlı yumuşak doku mobilizasyonun uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to determine the effectiveness of instrument-assisted soft tissue mobilization in patients with chronic neck pain. Method: In this study, 60 female subjects with chronic neck pain between the ages of 40-70 were included. Individuals were randomly divided into intervention (n = 30) and control (n = 30) groups. Two evaluations were made at the beginning of the treatment and at the end of the third week. The study started with measurements. VAS (Visual Analogue Scale) was used to evaluate the severity of pain, a goniometer for the measurement of range of motion, Neck Disability Index to evaluate neck disability, and all data were recorded on the participant follow-up form. Physical therapy modalities (Ultrasound, Infrared, TENS) applied for standard chronic neck pain for 3 weeks (15 sessions) were applied to both groups and a home exercise program including isometric, isotonic, stretching and relaxation exercises was given. In addition, Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization was applied to the Intervention group, 3 times a week, 1 day apart (9 sessions). Results: It was found that there was a difference between the pre-treatment and post-treatment measurements of VAS scores of female patients with chronic neck pain in the intervention and control groups according to age groups, education levels, and BMI groups, and showed improvement after the treatment. It was determined that ROM measurements differed between pre-treatment and post-treatment according to age groups, educational status and BMI groups of women, and they showed improvement after the treatment. When the Neck Disability Index (BSI) was evaluated in terms of measurements, it was found that there was a difference between pre-treatment and post-treatment according to age groups, BMI groups and educational status, and showed improvement after the treatment. VAS scores, ROM measurements and BSI measurements of the intervention and control groups of female patients with chronic neck pain were found to be different before and after the treatment, and they showed improvement after the treatment.Discussions: It has been found that instrument-assisted soft tissue mobilization is more effective in reducing pain, increasing range of motion and improving neck disability in patients with chronic neck pain compared to patients using only classical physical therapy modalities. It was concluded that instrument-assisted soft tissue mobilization can be applied as an alternative method in combination with classical physical therapy modalities in the treatment of patients with chronic neck pain.