Konjenital kalp hastalığı olan yenidoğanlar için gelişimsel bakım ölçeği Türkçe formu geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the Turkish version of the developmental care scale for neonates with congenital heart disease
  1. Tez No: 702338
  2. Yazar: SEVGİ SEÇKİN KOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Pediatric Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel bakım, yenidoğan yoğun bakım, konjenital kalp hastalıkları, hemşire, geçerlik, güvenirlik, Developmental care, neonatal intensive care, congenital heart diseases, care, nurse, validity, reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Konjenital Kalp Hastalığı Olan Yenidoğanlar İçin Gelişimsel Bakım Ölçeği Türkçe Formu Geçerlik ve Güvenirliği Amaç: Bu araştırma“Konjenital Kalp Hastalığı Olan Yenidoğanlar için Gelişimsel Bakım Ölçeği”'nin dilimize uyarlanıp, geçerliği ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Bu çalışmanın evrenini, 15 Nisan- 30 Haziran 2021 tarihleri arasında araştırma kriterlerine uyan 169 yenidoğan yoğun bakım hemşiresi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Hemşire Tanıtım Formu ve Konjenital Kalp Hastalığı olan Yenidoğanlar için Gelişimsel Bakım Ölçeği Türkçe Formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın ilk aşamasında dil geçerliliği yapılmıştır. İçerik geçerliği için 8 uzmandan alınan uzman görüşleri incelenmiştir. Uzman görüşleri Kendall W uyuşum katsayısı ile değerlendirilmiş ve uzmanlar arasında fikir ayrılığı tespit edilmemiştir. (Kendall's W=0.044; p=0.215; p>;0.05) Uzman görüşmeleri Davis tekniği ile de değerlendirilmiş ve ölçek maddeleri KGI değerleri 0.9 ile 1.00 arasında belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach alpha güvenlik katsayısı 0.953, alt boyutlarının alpha güvenlik katsayısı sırasıyla 0.917, 0.948, 0.868, 0.826 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin faktör yüklerinin 0.444 ile 0.820 arasında olduğu ve toplam varyansın %65 (64.707%) olduğu belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi incelendiğinde CFI, NFI, NNFI > 0.9 olarak hesaplanmış, RMSEA > 0.1 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan tüm istatistiksel değerlendirmeler ve çalışmalar sonucunda Konjenital Kalp Hastalığı Olanlar İçin Gelişimsel Bakım Ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Validity and Reliability of the Turkish Version of the Developmental Care Scale for Neonates with Congenital Heart Disease Aim of the Study: This research was conducted methodologically to adapt Developmental Care Scale for Neonates with Congenital Heart Disease to Turkish language by evaluating validity and reliability. Method: The target population of this study is 169 newborn intense care nurses. Data were collected between April 15th – June 30th, 2021 on the basis of volunteering. To collect data, the Nurse Introduction Form and Turkish version of Developmental Care Scale for Neonates with Congenital Heart Disease were used. Results: First stage of the research includes language validity study. To test content validity, the scales were examined by 8 experts. Kendall's W congruence coefficient was acceptable and there was no conflict between experts. (Kendall's W = 0.044; p = 0.215; p>; 0.05). Expert's interviews were evaluated by Davis technique. The KGI values of the scale were between 0.9 and 1.00. The Cronbach Alpha coefficient of the scale was 0.953; and was 0.917, 0.948, 0.868, 0.826 for sub-scales. Explanatory factor analysis for the scale showed the factor loads were between 0.444 and 0.820 and 65% (64.707%) of the total variance was explained. Confirmatory factor analysis showed that CFI, NFI and NNFI values were higher than 0.9 (CFI, NFI, NNFI> 0.9), and RMSEA was higher than 0.1 (RMSEA> 0.1). Conclusion: As a conclusion, Results statistically showed that, Developmental Care Scale for Nenates with Congenital Heart Disease is applicable and reliable for Turkish language.