Nöralterapi ve kinezyo bantlamanın fibromiyalji hastalarında ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi üzerine olan etkisinin prospektif olarak incelenmesi
The effects of neural therapy and kinesio taping on pain, functional status, and quality of life in fibromyalgia patients: a prospective randomized double-blind study
- Tez No: 702403
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KETENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, nöral terapi, kinezyo bantlama, Fibromyalgia, neural therapy, kinesio taping
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; fibromiyalji tanılı kadınlarda, nöral terapi ve kinezyo bantlama tedavilerinin ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Prospektif, randomize ve çift kör olarak planlanan bu çalışmaya yaşları 20-49 arasında 70 fibromiyalji tanılı kadın hasta dahil edildi. Hastalar 2 gruba randomize edildi. Nöral terapi grubuna (n=35) nöral terapi+sham kinezyo bantlama yapılırken, kinezyo bantlama grubuna (n=35) kinezyo bantlama+ sham nöral terapi uygulaması yapıldı. Her iki gruba haftada 1 kere, toplam 6 hafta tedavi uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 3. ayda Vizüel analog skala ile ağrı, Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ), Manuel Algometre ile Ağrı Değerlendirme, Hassas Nokta Sayısı, Santral Sensitizasyon Ölçeği (CSI), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) ve Kısa Form-36 (SF-36) puanlarıyla değerlendirildi. Bulgular: Çalışmayı tamamlayan 65 hastanın yaş ortalaması 40,2±6,5 yıldı. Her iki grup demografik parametreler ve başlangıç değerlendirilmesindeki klinik ölçümler açısından homojen bulundu. Her iki grupta başlangıca göre tedavi sonrası ve 3. ayda değerlendirme ölçütlerinde anlamlı iyileşme saptandı. Nöral terapi grubunda kinezyo bantlama grubuna göre tedavi sonrası ve 3. ay kontrollerinde VAS ile yapılan ağrı değerlendirmesinde, FIQ ve SF36'nın ağrı alt birimi puanlarında ve tedavi sonrası değerlendirmesinde CSI puanlarında anlamlı iyileşmeler saptandı. Sonuç: Bu çalışma ile fibromiyalji hastalığında uygulanan nöral terapi ve kinezyo bantlamanın ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesinde iyileşmeler yaptığı, nöral terapinin kinezyo bantlamaya göre, ağrı ve fonksiyonellikte anlamlı olarak daha faydalı olduğu saptanmıştır. Her iki tedavinin depresyon ve anksiyete üzerine olan etkileri net değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study; to investigate the effects of neural therapy and kinesio taping treatments on pain, functional status and quality of life in women with fibromyalgia. Methods: This prospective, randomized and double-blind study included 70 female patients with a diagnosis of fibromyalgia between the ages of 20-49. Patients were randomized into 2 groups. The neural therapy group (n=35) received neural therapy+sham kinesio taping, and the kinesio taping group (n=35) received kinesio taping+sham neural therapy. Both groups were treated once a week for a total of 6 weeks. Before the treatment, after the treatment, and at the 3rd month after the treatment, the patients were evaluated with pain with Visual Analogue Scale (VAS), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), Pain Assessment with Manual Algometer, Number of Tender Points, Central Sensitization Scale (CSI), Beck Depression Scale (BDI), Beck Anxiety Scale (BAI), Health Assessment Questionnaire (HAQ), and Short Form-36 (SF-36) scores. Results: The mean age of 65 patients who completed the study was 40,2±6,5 years. Both groups were homogeneous in terms of demographic parameters and clinical measurements at the initial evaluation. There was a significant improvement in the evaluation criteria after the treatment and at the 3rd month compared to the baseline in both groups. In the neural therapy group, compared to the kinesio taping group, significant improvements were found in pain assessment with VAS, FIQ and pain subunit scores of SF-36 in the posttreatment and 3rd month controls. In the post-treatment evaluation, significant improvements were found in CSI scores in favor of the neural therapy group. Conclusion: In this study, it was determined that neural therapy and kinesio taping applied in fibromyalgia disease improved pain, functionality and quality of life, and neural therapy was found to be significantly more beneficial in pain and functionality than kinesio taping. The effects of both treatments on depression and anxiety are unclear.