Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the intercultural susceptibility of social studies teacher candidates i̇n terms of various variables
- Tez No: 702415
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TOKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Kültürlerarası İletişim Yeterliliği, Kültürlerarası Duyarlılık, Social Studies, Intercultural Communication Competence, Intercultural Sensitivity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma ile sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kültürlerarası duyarlılıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sahip oldukları çeşitli değişkenlerin kültürlerarası duyarlılıklarına bir etkisi olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 1.2.3. ve 4. sınıflarında öğrenim görmekte olan 143 sosyal bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Chen ve Starosta (2000) tarafından geliştirilen ve Üstün (2011) tarafından Türkçeye uyarlanarak geliştirilen ''Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği'' ile toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22.0 programı aracılığıyla istatistiksel analizler yapılıp tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının cinsiyet, sınıf, mezun olunan lise, anne-baba eğitim durumu, yerleşim birimi, yurt dışında bulunup bulunmama ve farklı kültürler ve /veya farklı ülkelerden arkadaşa sahip olma durumu gibi çeşitli değişkenlere göre anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının farklı ülkelerdeki öğrenciler ile etkileşimini sağlayacak projelere yer verilebileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the intercultural sensitivity of social studies teacher candidates in terms of various variables. Within the scope of the research, it was tried to determine whether various variables of social studies teacher candidates have an effect on their intercultural sensitivity. The group study of the research is to formed from social studies students 1.2.3. studying in classes at Niğde Ömer Halisdemir University. The data of the study were collected with the“Intercultural Sensitivity Scale”developed by Chen and Starosta (2000) and adapted into Turkish by Üstün (2011). The obtained data were interpreted by making statistical analyzes and tabulating through the IBM SPSS 22.0 program. As a result of the research, it was determined that there was no significant difference according to various variables such as gender, class, graduated high school, parental education level, settlement, being abroad and having friends from different cultures and/or different countries. It is suggested that projects that will enable social studies teacher candidates to interact with students from different countries can be included.