Algılanan ebeveyn tutumlarının bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve kişilik yapıları ile ilişkisi
The relationship between perceived parental styles, cognitive emotion regulation and personaltiy traits
  1. Tez No: 702448
  2. Yazar: DİLEK MEMNUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Tutumları, Kişilik Yapıları, Bilişsel Duygu Düzenleme, Korelasyon, Parenting Attitudes, Personality Structures, Cognitive Emotion Regulation, Correlation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın konusu bireylerin algıladıkları anne-baba stillerinin bilişsel duygu düzenleme ve kişilik yapıları ile olan potansiyel ilişkisini değerlendirmektir. Ebeveynlik stilleri, ebeveynlerin aile içinde oluşturduğu, zaman içinde ve çok çeşitli durumlarda istikrarlı olan genel duygusal iklimi karakterize eder. Duygu düzenleme durumsal taleplerini karşılamak ve kişisel hedeflere ulaşmak için duygusal deneyimleri ve ifadeleri modüle eden, engelleyen ve geliştiren davranışlar, beceriler ve stratejiler olarak tanımlanır. Kişilik özellikleri, insanların karakteristik düşünce, duygu ve davranışlarını yansıtır. Bu araştırma bu üç kavramı kapsamaktadır. Bu araştırmada, algılanan ebeveyn tutumlarının bireyin kişilik yapılarını ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerini ne ölçüde etkilediğini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama desenine sahip bu araştırmaya 400 katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar ebeveynlerinin demokratik tutuma sahip olduklarını düşünmektedirler; katılımcılar ortalama üstü duygu düzenleme becerilerine sahiptirler ve katılımcılar ortalama altı kişilik inancı puanı elde etmişlerdir. Demokratik ana-baba tutumları ile kişilik inançları arasında negatif bir ilişki mevcutken, diğer tutumlar ile pozitif bir ilişki mevcuttur. Demokratik ana baba tutumlarının olumlu bilişsel beceriler ile pozitif, olumsuz beceriler ile negatif ilişkide olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, demokratik ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesi için program geliştirmeyi önermektedir. Bu programların duygu düzenleme becerilerini de geliştirmeyi hedeflemesi de öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to evaluate the potential relationship of individuals' perceived parenting styles with cognitive emotion regulation and personality structures. Parenting styles characterize the general emotional climate that parents create within the family, which is stable over time and in a wide variety of situations. Emotion regulation is defined as behaviors, skills, and strategies that modulate, inhibit, and enhance emotional experiences and expressions to meet situational demands and achieve personal goals. Personality traits reflect the characteristic thoughts, feelings and behaviors of people. This research covers these three concepts. In this study, it was conducted to determine to what extent perceived parental attitudes affect the personality structures and cognitive emotion regulation strategies of the individual. 400 participants voluntarily participated in this research with a relational screening design. According to the results of the research, the participants think that their parents have a democratic attitude; participants have above-average emotion regulation skills, and participants have below-average personality belief scores. While there is a negative relationship between democratic parental attitudes and personality beliefs, there is a positive relationship with other attitudes. It was determined that democratic parental attitudes were positively correlated with positive cognitive skills and negatively correlated with negative skills. This study proposes to develop a program for the development of democratic parenting skills. It is also among the suggestions that these programs aim to develop emotion regulation skills.